Ron's logboek 2006

 

______________
Home

______________
Ron's Logboek

______________
Levensloop

______________
Waar sta ik voor?
______________
Veel gevraagd
______________
Artikelen

______________
De PvdA in Hulst

______________
Archief
______________
Klikken!
______________
Mail mij
 

Ron de Kort
Beukenstraat 5
4581 BT Vogelwaarde
0114-676107
06-81166808

 

 

Zondag 17 - 12 - 2006: Nummer 11 op kandidatenlijst

Gisteren, zaterdag 16 december, heeft het gewest Zeeland van de PvdA in haar bijeenkomst in hotel Terminus, de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor Provinciale Staten vastgesteld. Ook is na wat kleine aanpassingen/verduidelijkingen het verkiezingsprogramma vastgesteld.
Anders dan bij eerdere gelegenheden werd door de vergadering de concept kandidatenlijst in zijn geheel overgenomen en werden geen wijzigingen voorgesteld. Volgens oude getrouwen is dat een unicum te noemen.
Het lijkt er op dat de commissie onder leiding van Ella Kalsbeek goed werk heeft gedaan. Uitgangspunt voor de commissie was het door de leden uit het gewest opgestelde fractieprofiel. In het fractieprofiel was aandacht voor een balans tussen continuiteit en vernieuwing en moest het een redelijke afspiegeling van de zeeuwse bevolking zijn.
Voor een overzicht van de totale lijst, klik hier.

Voor mij dus een 11e plaats. Dat betekent in de eerste maanden van 2007 een drukke tijd omdat naast campagne voeren ook het gewone raadswerk in Hulst doorgaat. En natuurlijk ook nog de Rekenkamer, die in het voorjaar zijn eerste onderzoeksrapport zal afleveren. Ik ben in ieder geval van plan om flink campagne te voeren.

 Geplaatst op: 17-12-2006       20.30 uur
Geef uw reactie
 

Zondag 17 - 12 - 2006: Geen uitbreiding ZeelandFresh !!! deel 1

In september jongsleden is er door het bedrijf ZeelandFresh, voorheen witlofkwekerij Verbist, aan de Kerkdreef in Vogelwaarde een verzoek tot uitbreiding ingediend.
Het verzoek gaat over het bouwen van een overkapping boven gestapelde kisten, het bouwen van een tweetal nieuwe loodsen en het planten van een groengordel rond het bedrijf.
Toen Verbist jaren geleden het bedrijf wilde starten, wilde in eerste instantie het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Hontenisse het bedrijf zich laten vestigen aan de eind van de Schoolstraat tegen de N61 aan. Een prima plaats, maar helaas werd dit door de provincie niet toegestaan. Het toenmalige gemeentebestuur gaf toen toestemming om het bedrijf te laten bouwen aan de Kerkdreef.
Dit was een cruciale fout.
Men had het bedrijf toen enkel moeten toestaan te bouwen op een industrieterrein in de gemeente en niet dergelijke loodsen laten bouwen direct gelegen aan woongebieden.
Later heeft het bedrijf nog 1 keer een uitbreiding gekregen, maar werd er wel direct bijgezegd dat dit de allerlaatste uitbreiding zou mogen zijn.
Nadat de witlofkwekerij failliet was gegaan, is het door een nieuwe eigenaar voortgezet onder de naam ZeelandFresh.
Dit bedrijf heeft nu het verzoek tot de uitbreiding gedaan en daar is, in mijn ogen terecht, de buurt niet van gecharmeerd.
Zie uitbreidingsverzoek, klik hier.

Omwonenden benaderde en nformeerde mij over de gevraagde uitbreiding. Nadat ik mij hierover ook had laten informeren door de ambtenaar in kwestie, heb ik contact opgenomen met het college van B&W om hen te waarschuwen  de fout uit het verleden niet nog groter te maken.

Door de grote uitbreiding met 2 loodsen (tot achter de kinderopvang Pinkeltje, halverwege de Bossestraat) toe te staan, zou het dorp Vogelwaarde met een groot probleem worden opgezadeld en zou het woongenot van velen worden aangetast. Binnen het college wordt verschillend gedacht over het verzoek, maar door de toegenomen belangstelling is het nu al 2 weken aangehouden in het B&W-overleg. Dinsdag aanstaande wordt een definitief besluit genomen. De verwachting is dat het college de fout vanuit het verleden niet nog groter maakt en ook de toezegging dat de vorige uitbreiding de laatste was nakomt en derhalve de gevraagde expansie afwijst.
Mocht dit onverhoopt niet gebeuren, kunnen acties van omwonenden worden verwacht. Mijn steun hebben zeer zeker. Alle geoorloofde middelen zullen dan door mij worden gebruikt om de uitbreiding te stoppen.
Vooruitlopend hierop heb ik de kwestie al doorgespeeld aan partijgenoten op provinciaal nivo, zodat ook zij snel en adequaat kunnen reageren bij een verkeerd besluit van B&W.
 

Geplaatst op: 17-12-2006       12.30 uur
Geef uw reactie
 

Maandag 11 - 12 - 2006: Vet in de begroting

Afgelopen donderdag 7 december werd tijdens de commissie Middelen de najaarsnota besproken. Ergens in die nota stond vermeld dat er een bedrag van 365.000 euro was overgehouden bij de aanbesteding van rioleringswerken in Clinge. Dit bedrag werd ingezet bij de naar voren gehaalde rioleringswerken in de omgeving van het Houtenkwartier te Hulst. Op zich een verstandig besluit om de rioleringswerkzaamheden tegelijk met de sanering uit te voeren. Daar was niks mis mee.

Maar wat wel een paar alarmbellen bij mij liet rinkelen was het feit dat dit bedrag van 365.000 euro zo'n 24% was van het aanbestedingsbedrag in Clinge.
Aangezien al meerdere malen bij aanbesteding van dit soort werkzaamheden behoorlijke bedragen overbleven, kwam bij mij de gedachte op dat het ruim begroten wel eens structureel van aard zou kunnen zijn. Dit zou kunnen betekenen dat er in de begroting nog wel wat "vet" zou kunnen zitten. Daarom vroeg ik aan de wethouder van financien, Frans de Vries, daar eens naar te kijken.
Want als het inderdaad zo is dat  infrastructurele werken, waaronder bijvoorbeeld ook rioleringswerkzaamheden, te ruim zijn begroot, dan zou door een meer realistische begroting het huidige tekort kunnen worden veranderd in een reeel overschot.
Dit zou bij de besluitvorming over een aantal onderwerpen wel eens tot een andere uitkomst hebben kunnen leiden.
Misschien dat ik binnenkort maar eens op zoek ga naar het verborgen vet in de Hulster begroting.

Geplaatst op: 11-12-2006       22.30 uur
Geef uw reactie
 

Zondag 3 - 12 - 2006: Striemend zand - Dishoek


Vanmiddag zijn we naar de Walcherse kust gereden bij Dishoek (vlakbij Vlissingen). Toen we onze neus boven de duinen staken werden onze gezichten getroffen door een storm van zand. Een koppel dat met een paar honden gelijk met ons daar aankwam, keerde direct om en ging maar een boswandeling doen. Wij niet, wij gingen door.
Toen we meer richting het water kwamen, minderde ook de zandstorm, konden we de handen voor de ogen weghalen en konden we gaan genieten van de onstuimige branding.
Een tweetal surfers vertoonden daar hun kunsten en haalden ook adembenemende snelheden.
Na een korte wandeling, gelukkig was het droog, gingen we maar om een kop warme chocolademelk bij standtent Kon-tiki. Dat is een aanrader voor iedereen. Een uitstekende kwaliteit.
Daarna zijn we maar naar Middelburg gereden om eens te kijken of een koopzondag daar wat voorstelt.
En inderdaad viel het wat tegen. Veel zaken waren ook niet open en druk was het ook niet.

Geplaatst op: 3-12-2006       22.30 uur
Geef uw reactie
 

Zondag 3 - 12 - 2006: Grafrechten

Afgelopen week kreeg ik bericht van het kerkbestuur van Ossenisse dat de grafrechten voor het graf van onze moeder en broer eind dit jaar zouden aflopen. De keuze werd gegeven om de grafrechten voor 10 jaar te verlengen of de graven op te ruimen, dan wel dit te laten doen.
Via e-mail was er snel een bericht van al m'n broers en zussen (wij zijn nog met z'n achten) en besloten we om de grafrechten weer voor 10 jaar te verlengen. Voor het bedrag hoef je dat niet te laten. Een aantal broers en zussen komen, net als wij, nog elk jaar op het kerkhof in Ossenisse om het overlijden te gedenken. Moeder is overleden in 1962, 31 jaar oud.
Aangezien de grafsteen van onze broer Peter, overleden in 1975 op 21 jarige leeftijd, wat scheef stond, werd er direct door Wilfried, Mark en ik afgesproken dat we die even gingen rechtzetten en tegelijk de graven een onderhoudsbeurt zouden geven.
Zaterdagmorgen hebben we dat even gedaan. Gewapend met spades, borstels, bleekmiddel en betonbandjes zijn we aan de slag gegaan. Met vereende krachten hebben we de zaak weer waterpas gekregen. Binnenkort weer een paar nieuwe plantjes zetten en ligt het er allemaal weer prima bij.

Geplaatst op: 3 - 12 - 2006       23.30 uur
Geef uw reactie
 

Zondag 3 - 12 - 2006: Bedrijvenavond

Afgelopen woensdagavond was er in Hulst weer de jaarlijkse bedrijvenavond. Tijdens zo'n avond kunnen ondernemers eens een kijkje nemen achter de schermen bij collega-bedrijven.
Marijke en ik hadden ons opgegeven voor een bezoek aan bakker van Meijel in Clinge. Een moderne bakkerij die gaat voor kwaliteit. Toch interessant om te zien hoe zo'n bakkerij alles toch kan voorbereiden en plannen dat alles vers en van prima kwaliteit in de winkel kan liggen.
Na het bezoek aan de bakker in Clinge (ook zondag open) ging de bus richting Morres Wonen.
We kregen daar uitleg over de strategie van Morres voor de komende jaren. Een prima presentatie, maar voor een aantal mensen had het korter mogen zijn of had men kunnen zorgen voor een paar stoeltjes. Volgens mij hebben ze die daar voldoende.
De afsluiting in het grand cafe was verguldde natuurlijk weer veel.

Geplaatst op: 3 -12-2006       22.30 uur
Geef uw reactie
 

Donderdag 30-11-2006: Kerstmarkt Hulst

Volgende week is het weer de vertrouwde kerstmarkt in Hulst. Veel ambiance met vele vuurkorven, prachtige straatverlichting, vele kraampjes en alle winkels open.
Maar of het allemaal niet mooi genoeg was, is er nu een 4-daagse van gemaakt door Hulstvestingstad.
Vanaf vrijdag 8 december t/m maandag 11 december is er een mooi programma samengesteld met voor iedereen wat.
Nu nog even wachten of het mooie lenteweer aanhoudt.
Voor het volledige programma, klik hier.

 

Geplaatst op: 30-11-2006       17.30 uur
Geef uw reactie
 

Zondag 26-11-2006: Murphy's law?

Afgelopen vrijdag was het nagenoeg een jaar geleden dat Oost-Zeeuwsvlaanderen zonder electriciteit viel. Wij waren toendertijd vanwege het huwelijk van onze dochter Evelien in dat rampweekend niet thuis en verbleven in Utrecht. Geen sneeuw gezien.
Nu, een jaar later, valt een groot gedeelte van Oost-Zeeuwsvlaanderen zonder gas en is de ellende bijna net zo groot. Door overmatig gebruik van electra valt ook tegen de avond de stroom even weg. Gelukkig blijft dat beperkt tot een kleine tien minuten. Ook nu zijn we niet thuis en kunnen we het alleen vaststellen aan de hand van de klokken van sommige electrische apparaten.
Wat volgend jaar? De watervoorziening? Ik zet volgend jaar om deze tijd maar een noodvoorraadje water in flessen gereed. Je weet maar nooit.
Als we tenminste thuis zijn.


Afgelopen maanden veelvuldig naar De Meern geweest om te klussen in nieuwe (oude) woning van dochterlief. Een oude arbeiderswoning met een tuin van wel 40 meter erachter.
Voor de woning ligt een rustige weg met daarnaast de Leidse Rijn. Af en toe glijdt een sloep richting Woerden of de grote meren.

Veel gesloopt, veel stof, zie foto met telefoon van dochter.
Maar gelukkig nu weer in de opbouwfase. Nog 4 weken en ze gaan over. Of het helemaal klaar zal zijn, dat betwijfel ik. Maar de belangrijkste zaken zullen dan wel klaar zijn.
 


Geplaatst op: 26-11-2006       22.30 uur
 

Zondag 19-11-2006: Rondje Groot Eiland

Vanmiddag hebben we rondje gelopen rond het natuurgebied 't Groot Eiland. Een rondje van 1 uur en 3 kwartier. Het was prachtig weer voor zo'n wandeling. Een mooi zonnetje, een graad of 8 en droog, ideale omstandigheden voor een dergelijke wandeling.
Het kerngebied "t Groot Eiland is momenteel nog niet te bezoeken, maar dat gaat veranderen.
In de laatste raadsvergadering is door de raad een voorbereidingsbesluit genomen. In het kader van de 2e verdieping van de Westerschelde, midden negentiger jaren, moesten er een aantal binnendijkse natuurprojecten worden uitgevoerd. Een van de grootste projecten in het kader van kreekherstel is de natuurontwikkeling op het Groot Eiland.

In het kader van dit project verandert de bestemming landbouw onomkeerbaar in natuur.
De provincie Zeeland zal in overleg met de eigenaar (de familie Bekaert) zorgen voor de natuurinrichting. De eigenaar en de pachter zijn in principe bereid mee te werken aan de functiewijziging van "minnelijke schikking" bij dit bestuurlijk gezien onvermijdelijke project.
Vanuit de gemeenteraad is er op aangedrongen in de overeenkomst goed vast te leggen waar en op welke tijden het gebied toegankelijk zal zijn voor het publiek.

Als Partij van de Arbeid vinden we deze natuurontwikkeling een goede zaak voor de regio. Tijdens de wandeling vanmiddag wat foto's gemaakt. Klik op onderstaande link.

images\Groot_Eiland\index.html (klik op 1e foto en vervolgens met pijltjes)

Tekening behorend bij raadsbesluit. In groengeel het gebied dat natuur wordt. In rood de twee gebiedjes die er zijn uitgehaald. In blauw het water.
images\Groot_Eiland_voorbereidingsbesluit_tekening.JPG

Geplaatst op: 19-11-2006       17.30 uur
Geef uw reactie
 

Donderdag 9-11-2006: Meten met twee maten

 Vandaag stond er een bericht in de regionale kranten over een uitspraak van de rechtbank inzake een twistpunt tussen de gemeente Hulst en de judoclub uit Clinge. Bij de invoering van het subsidiebeleidsplan in 2005 werd deze judoclub bijzonder gedupeerd omdat de gemeente met twee maten ging meten. Zo werd er verschil gemaakt tussen leden die aangesloten waren bij een overkoepelende bond en diegene die dit niet waren. Men kreeg enkel subsidie voor aangesloten leden. Dat dit voor die jeugdleden geen voordelen had, maar enkel kostenverhogend werkte, daarvoor had de gemeente geen oor.
Bovendien werd aan een andere vereniging uit Clinge (hengelvereniging) wel subsidie verleend voor niet bij een koepelorganisatie aangesloten jeugdleden.

Toen dit kort voor de zomer in 2005 aan de orde was in de gemeenteraad werd door onze fractie een amendement ingediend om deze rechtsongelijkheid weg te werken. Jammergenoeg kreeg de PvdA-fractie toen alleen steun van Progressief Hulst. Als gevolg daarvan moest de judoclub de gang naar de rechter maken. Die heeft dus nu bepaald dat de judoclub ten onrechte te weinig subsidie heeft gekregen. Bovendien moet de gemeente Hulst ook de proceskosten (900 euro) betalen.

Zie krantenbericht van vandaag 9-11-2006:
 

Judoclub krijgt toch subsidie

Door Harold de Puysseleijr
 

Donderdag 9 november 2006 - CLINGE � De judovereniging Clinge krijgt van de gemeente Hulst alsnog 690 euro subsidie uitgekeerd over het jaar 2005. Dat is door de rechter bepaald. De gemeente is ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van zo�n negenhonderd euro.

De Clingse judovereniging maakte de gang naar de rechter omdat ze vond dat de gemeente in het nieuwe subsidiebeleidsplan met twee maten meet. Volgens de regels in dat nieuwe plan keerde de gemeente alleen nog subsidie uit voor leden die aangesloten waren bij de overkoepelende bond.

Het bestuur van de Clingse sportvereniging was ernstig gedupeerd door de regel, omdat slechts tien procent van alle leden aangesloten is bij de Nederlandse judobond. De overige leden, overwegend kinderen, zijn niet aangesloten omdat zij geen judo in wedstrijdverband bedrijven. Daarom had het lidmaatschap van de Judobond volgens het bestuur van de judovereniging Clinge ook geen enkele meerwaarde voor die leden. �De gemeente wil onze leden op kosten jagen door hen te verplichten lid te worden van de Nederlandse judobond. Wij zijn bang dat ons ledenbestand daardoor zal inkrimpen�, zo luidde indertijd de reactie van de vereniging.

De uitspraak van de rechter heeft volgens wethouder Frank van Driessche, die indertijd als verantwoordelijke binnen het college van burgemeester en wethouders aan de wieg van het nieuwe subsidiebeleid stond, tot gevolg dat de gemeente het subsidiebeleidsplan moet herzien. Verenigingen die in dezelfde situatie als de judovereniging Clinge verkeren, kunnen nu ook een beroep doen op meer subsidie, aldus Van Driessche. Die zegt dat hij er geen zicht op heeft of het om veel sportclubs gaat. �Hoewel niet te verwachten is dat het om grote aantallen gaat.� De wethouder legt uit dat de gemeentelijke subsidie tot en met volgend jaar al gemaximeerd is door een zogeheten subsidieplafond aan te brengen in de uitkeringen aan de verenigingen.

Verdeelsleutel

Dat betekent dat de gemeente niet meer geld kwijt is. Wel kan er een andere verdeelsleutel ontstaan, als de gemeente het beschikbare geld over de verenigingen moet gaan verdelen op basis van meer leden. �Nu gaat het om een bedrag van veertien euro per jeugdlid. Moeten we gaan rekenen met meer leden, dan zal dat bedrag verlagen�, legt hij uit.

Voorzitter Eti�nne de Burger van de Clingse judovereniging is uiterst blij met de uitspraak van de rechter. In dat verband zwaait hij advocatenkantoor Lensen uit Terneuzen alle lof toe voor de onderbouwing van de zaak. Voor de judoclub is de kous nu nog niet afgedaan. Zodra er van de gemeente officieel bericht binnen is, dat de vereniging over 2005 meer subsidie had moeten krijgen, zal zij de gemeente vragen ook de bijdragen over 2006 en 2007 vast te stellen op basis van alle leden.

Zie hieronder nog het krantenbericht van 11 juni 2005:

Judoclub stapt naar de rechter

Door Sheila van Doorsselaer


Zaterdag 11 juni 2005 - CLINGE � Judovereniging Clinge stapt naar de rechter om haar gemeentelijke subsidie veilig te stellen. Het bestuur van de club is woest op de gemeente Hulst omdat ze vindt dat Hulst met de subsidieverdeling met twee maten meet.

In het nieuwe subsidiebeleidsplan van Hulst ontvangen verenigingen alleen subsidie voor leden die zijn aangesloten bij een overkoepelende bond.

JV Clinge is hier de dupe van omdat slechts tien procent van de leden is aangesloten bij de Nederlandse Judobond. De overige leden, bijna allemaal kinderen, hebben geen lidmaatschap van de bond omdat zij slechts voor de lol aan judo doen en niet mee willen doen aan wedstrijden. Door het nieuwe subsidiebeleidsplan gaat JV Clinge er zo�n achthonderd euro per jaar op achteruit.

Het bestuur van JV Clinge is woest op de gemeente, die zich volgens haar bezighoudt met krom beleid en met twee maten meet.

Twee andere verenigingen, de Clingse Hengelaars en Jeugdvisclub de Vogel uit Kloosterzande, krijgen wel subsidie, ook al zijn ze niet aangesloten bij een bond. Ze ontvangen niet het volle pond, maar slechts de helft van het subsidiebedrag per jeugdlid. �Wij gunnen deze clubs hun subsidie, maar het doet ons wel zeer. Wij als JV Clinge zullen er alles aan doen om het afwijzen van onze subsidie ongedaan te maken.�

Tijdens de laatste raadsvergadering diende de PvdA een amendement in om de nieuwe subsidieregels toch enigszins aan te passen. Alleen Progressief Hulst steunde het wijzigingsvoorstel. Omdat de rest van de politici zich afzijdig hield, sneuvelde het amendement. Volgens het bestuur van de judovereniging ligt aan de houding van de politici die het amendement niet steunden een gekleurd motief ten grondslag. �Sommige raadsleden zijn lid van een vereniging die wel subsidie ontvangt. Ze zijn bang voor een aangepaste regeling omdat volgend jaar verkiezingen worden gehouden.�

Niet haalbaar

JV Clinge stapt nu naar de rechter. �Hulst wil al onze leden op kosten jagen door hen verplicht lid te laten worden van de Judo Bond Nederland, terwijl dit lidmaatschap voor onze leden geen enkele toegevoegde waarde heeft. Wij zijn bang dat door dit besluit ons ledenaantal zal gaan verminderen omdat sporten dan financieel niet meer haalbaar is. Door andere clubs wel te subsidi�ren voor leden die geen lid zijn van de bond, maakt Hulst zich schuldig aan ongelijke behandeling. Dit pikken we absoluut niet.�

Had men toen ons amendement maar gesteund.

Geplaatst op: 9-11-2006       11.30 uur
Geef uw reactie
 

Woensdag 8-11-2006: AVS van de kabel!!!

 Het is te gek voor woorden, maar de Zeeuwse programmaraad heeft in al haar wijsheid besloten om AVS van de kabel te halen. Daarvoor in de plaats hebben ze een kabelkrant, Scheldemond, er op geplaatst.
Nu is AVS in Zeeuws-vlaanderen best een veel bekeken zender. Ik vind dan ook dat we dit niet moeten pikken.
Laat daarom allemaal horen dat je het er niet mee eens bent. Dat kan via het forum van de Zeeuwse Programmaraad. Je kan dan misschien gelijk pleiten om nog meer belgische regionale tv-zenders op de kabel te plaatsen, bv uit de regio St.Niklaas.

kopieer deze link in de browser dan kan je je reactie geven en ook zien wat anderen er van denken.

Geplaatst op: 8-11-2006       12.30 uur
Geef uw reactie

 

Woensdag 8-11-2006: Toegangspoorten Hulst

Afgelopen week werd ik benaderd door een inwoner uit Graauw en ook trouwe bezoeker aan de Hulster binnenstad. Hij wees me op de plussen en minnen aan deze monumenten. In een mail aan wethouder de Kraker heb ik deze zaken aan hem voorgelegd. Zie mail hieronder:

Aan wethouder de Kraker
 
De waardeloze situatie met de in de weg staande paaltjes in de Dubbele poort is nu eindelijk opgelost. Binnenkomende langs deze toegangspoort kan de bezoeker van Hulst zich weer welkom voelen.
Bij de Graauwse poort, die voor veel geld is gerestaureerd, is het nog steeds niet veel soeps. De aangebrachte versmallingen zijn geen gezicht in een gerestaureerde poort.
Kan deze versmalling niet worden verwijderd op die plaats en de zaak duidelijk maken door nabij het kruispunt Koolstraat, in de toerit naar de poort, een duidelijk verbodsbord te plaatsen? Deelt de wethouder onze mening en wat wil hij er aan gaan doen?
Ook de toestand van het voetgangersgedeelte van deze poort lijkt nergens op.
Graffiti, kapotte riooldeksels en zwerfvuil ontsieren deze doorgang. Kan de wethouder dit eens bekijken en ons laten weten wat hij er aan gaat laten doen. Als we ons toeristisch gezien op de kaart willen zetten, dan moeten we onze monumenten wel in een ordentelijke staat houden.
 
met vriendelijke groeten,
 
PvdA-fractie

Heeft u ook een opmerking of vragen over Hulster beleid, laat het mij weten.  Wij zijn er voor U.

Geplaatst op: 8-11-2006       07.30 uur
Geef uw reactie

 

Zaterdag 4-11-2006: Vakantie

Gisteravond teruggekeerd van een weekje vakantie in Froidchapelle aan de (stuw)meren van l'Eau d'Heure, aan de rand van de Ardennen onder Charleroi.
De hele week was het prachtig weer. Dat was wel even anders dan het weer dat we hadden tijdens onze zomervakantie in augustus. Toen was het gewoon 3 weken klote weer met veel regen.
Het fietsen hebben we afgelopen week redelijk beperkt gehouden met een beetje fietsen rond het meer. Ging je verder weg, betekende het vaak te voet gaan naast de fiets. De hellingen konden we echt niet aan. Daarvoor waren ze te lang en te steil. Nu was het ook niet eerlijk verdeeld. Had ik een fiets met 27 versnellingen, Marijke had er maar 5 en dat was toch echt te weinig.

Sonja Bakker
Vooral veel gerust zonder gemeentelijk leesvoer, gewoon het hoofdje even leeg maken.
Natuurlijk hebben we genoten van al het goede dat er in Belgie te vinden is. Veel verschillende biertjes geprobeerd en links en rechts wat culinaire zaken geproefd.
Dat geeft er wel voor gezorgd dat m'n gewicht weer een kilootje of 4/5 omhoog is gegaan en de weegschaal vanmorgen 107,3 kg aangaf. Voor we vertrokken stond de weegschaal nog op 102 kg. De afgelopen maanden was ik net 14 kg afgevallen met de hulp van Sonja Bakker.
Dat moet dus in de komende weken weer worden rechtgetrokken en gaan we weer op de kilocalorietjes letten. Met een collega raadslid heb ik een streven om tegen de kerstdagen op een gewicht van 95 kg uit te komen. Dat moet zeker haalbaar zijn en is ook zeer gewenst.
Dit weekend  weer veel binnengekomen mails en post lezen ter voorbereiding van o.a. de begrotingsraad  van donderdag 9 november a.s.
Komende week ga ik een tiental workshops geven aan collega's van Dow over het nieuwe pensioensysteem waarbij je een aantal zaken kunt sturen. Ook in het nieuwe pensioenstelsel zal het mogelijk blijven, om in combinatie met levensloop, op z'n vroegst vanaf 56 jaar te vertrekken. Ga je weg rond je 60-e heb je gelijkwaardige condities als in het oude stelsel. Voorwaar geen slecht resultaat, al er liggen nu wel enkele risico's bij de werknemers en het kost ook iets meer.

Klein leed
De laatste weken zijn van de 3 kanaries er 2 plotseling overleden. De eerste enige weken geleden, waarschijnlijk door een muggesteek, de tweede tijdens onze vakantie. Bij het wegbrengen naar de oppassers was al duidelijk dat er iets aan de hand was.
Aangezien de binnenvoliere ruim genoeg is, gaan we snel op zoek naar een paar nieuwe fluiters. Een adresje doorgekregen in Wachtebeke. Misschien dat we vandaag maar eens even gaan kijken. Of naar de vogelbeurs in Sluiskil
 

Geplaatst op: 4-11-2006       23.50 uur
Geef uw reactie

 

Di 24-10-2006: Nacht van de Nacht (2)

Vandaag in de regionale krant een stukje paginabreed over dit onderwerp (zie ook stukje op weblog van zaterdag 21/10). In een reactie laat wethouder Clen de Kraker weten dat voor het uitschakelen van de sfeerverlichting toch enige tecnische kennis nodig is. Blijkbaar is dit voor een wethouder van Openbare Werken te hoog gegrepen. Jammer, ik had 'm toch hoger ingeschat. Maar laat ik 'm geruststellen voor wat betreft de technische capaciteiten van mijn persoontje. Als je 25 jaar lang een complexe chemische fabriek hebt bestuurd, moet het uitschakelen van een paar lampen ook tot de mogelijkheden behoren.
Z'n laatste reactie "dat als de Kort tijd over heeft hij wel voor het algemeen nut ingezet kan worden om zwerfafvuil op te ruimen" is een beetje flauw en zegt veel over de houding en manier van werken van deze  wethouder. Je herkent dit ook bij alles wat er gebeurd is bij de plannen voor een bergbezinkbassin te Groenendijk. Een beetje arrogant optreden, slecht luisteren naar criticasters en de zaak bagatelisseren is typerend voor zijn optreden. En dan steeds de kritiek maar willen afdoen met een grapje, kan soms te ver gaan.
Misschien dat het na zijn onverwachte aantreden tot wethouder in maart jl. nog een beetje "licht is in de bol" en het tijd wordt om weer met beide beentjes op de grond te worden gezet. Op deze wijze altijd maar reageren als er kritiek is, is niet handig van deze wethouder. Hij kan daar te ver mee gaan

Krantenbericht BN/DeStem 24-10-2006 incl 2 reacties.

 Geplaatst op: 24-10-2006       06.45 uur
Geef uw reactie

Zat 21-10-2006: Nacht van de Nacht (1)

Op zaterdag 28 oktober a.s. wordt door ZMF de Nacht van de Nacht georganiseerd,. Doel is om aandacht te vestigen op een verstandiger gebruik van verlichting. De toenemende lichthinder is een belangrijke reden voor de campagne. Omdat vanmorgen in de krant stond dat de gemeente Hulst niet meedoet, heb ik onderstaande e-mail aan het college gestuurd.

Geacht college,
 
Vorige week stond in een verslag van B&W dat Hulst niet meedoet aan de door de ZMF georganiseerde Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober a.s.
De reden waarom stond vanmorgen in BN/DeStem: de extra kosten voor inzet van een ambtenaar.
Deze reden kan in een tijd waarin we op de kleintjes moeten letten relevant zijn, ik denk dat er ook andere oplossingen mogelijk geweest waren.
Het is belangrijk als overheid om een voorbeeld te geven in tijden dat discussie over klimaat en energie steeds meer worden gevoerd.
Als de wethouder Openbare Werken tijdens werkuren eens had geinformeerd naar de plaats van dat knopje, dan had hij wellicht dit zelf kunnen doen. En als hij misschien verhinderd was die dag dan had wellicht de wethouder van Middelen dit kunnen doen. In een vorig leven als raadslid heeft hij meermalen aangedrongen op een beetje minder licht op de Hulster stadswallen.
Misschien dat de laatste daar alsnog eens naar kan kijken.
 
Mocht het college toch het belang niet inzien of de inspanning niet willen leveren, dan meld ik mij nu aan om dit volgende jaar gratis te doen.
 
met vriendelijke groeten,
 
Ron de Kort
Beukenstraat 5
4581 BT Vogelwaarde
Tel 0114-676107 / 06-81166808

Geplaatst op: 21-10-2006       11.30 uur
Geef uw reactie

Zat 21-10-2006: PvdA lijsttrekkerkeuze

Wat Jaap van der Doef (oud-burgermeester van Vlissingen) drijft om eerst via een e-mail bombardement en nu weer via een ingezonden brief in BN/DeStem af te geven op Maria leRoi, zou ik wel eens willen weten. Waar is het fout gegaan in de relatie tussen die twee dat Jaap nu alle middelen aangrijpt om Maria af te kraken en de nog maar pas binnengehaalde PvdA-gedeputeerde Wouter van Zandbrink te promoten.
Ieder gezond denkend mens zou denken dat het misschien voor Wouter goed zou zijn om het Zeeuwse werkveld eerst eens te leren kennen. Maria heeft in dat werkveld op vele manieren haar sporen verdiend en is door schade en schande wijs geworden.
Om straks bij de verkiezingen in maart ook stemmen te trekken van niet-PvdA-ers is het belangrijk iemand als lijsttrekker te hebben die in Zeeland alom gekend is.
Dat Jaap van der Doef zich nu boos maakt op een journalist van BN/DeStem is mijn inziens ook volkomen onterecht. In zo'n hoofdredactioneel stukje wordt nooit hoor en wederhoor toegepast. Daarin wordt vaak iets verscherpt weergegeven wat �r aan de hand is.

En soms doet dat inderdaad een beetje
pijn, maar gebruik dat dan als reflectie naar jezelf.

Laten we dus ophouden met dit moddervechten en ons na 30 oktober scharen achter de winnaar van deze verkiezingen.

Geplaatst op: 21-10-2006       10.30 uur
Geef uw reactie

Week 42 - 1: First lady

Vrijdag 20-10-2006: Vanmiddag ben ik naar een bijeenkomst geweest in het communicatiecentrum de Boerderij van Dow. Samen met een honderdtal collega's waren we daar naartoe gegaan om een ontmoeting te hebben met Sandra Roelofs, echtgenote van de president van Georgie.
Vantevoren wist ik niet wat ik ervan moest verwachten, maar zij gaf een indrukwekkende lezing over Georgie. Met op de achtergrond op een groot scherm prachtige foto's van Georgie vertelde zij over haar werkzaamheden in dat land als first lady.
Na afloop werden veel boeken aangeschaft en ook door haar gesigneerd. Het zou ook best wel eens kunnen dat er de komende jaren de nodige aanwezigen naar dat prachtige land zullen afreizen.
Een bijzondere vrouw.
Hieronder wat informatie over Georgie en Sandra Roelofs:

http://georgie.startpagina.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sandra_Roelofs
http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&roelofs

http://www.hansrossel.com/reisgids/georgiePR.html
http://www.reiswijs.nl/landeninfo/europa/georgie/georgie.html
http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=GEORGIE
http://www.travelmap.nl/vakantie.asp?pid=37

Geplaatst op: 20-10-2006       23.30 uur
Geef uw reactie

Week 41 - 2: Varkensmesterijen op industrieterreinen? (2)

Eergisteren heb ik contact opgenomen met de aanvoerdster van het actiecomite dat enige jaren geleden actief was: Janny Erpelinck uit Hengstdijk. Natuurlijk hoefde ik haar niet meer te wijzen op het hernieuwde gevaar en was zij al druk bezig om een aantal acties af te starten.
Vandaag heb ik in ieder geval alle raadsleden en het college van Hulst geinformeerd over het dreigende gevaar en hen ook digitaal de startnotitie toegezonden zodat zij gewoon thuis de informatie tot zich kunnen nemen.
Vooruitlopend op een overleg vrijdag a.s. starten we al met een aantal voorbereidingen zoals het maken van een folder. Hiermee willen we in de komende weken de bevolking van de polders eromheen, Hengstdijk en Vogelwaarde gaan informeren.
Mensen die de startnotitie digitaal willen hebben kunnen hieronder klikken. Let op het downloaden kan even duren omdat de bestanden bijna 3 MB groot zijn.

Startnotitie Lavi BV

Startnotitie Welvaarts BV

Pleitnotities hoorzitting 24 april 2006

Binnenkort zal ik een aparte webpagina openen met alles over de activiteiten.

Geplaatst op: 11-10-2006       19.30 uur
Geef uw reactie

Week 41 - 1: Bezuinigen is niet leuk

Het was gisteravond bij de  tweede werkbijeenkomst van de WVG-werkgroep geen fijne avond. Na het vaststellen van de notitie "Hulst herstelt" was het nu aan de werkgroep, bestaande uit 2 vertegenwoordigers van alle fracties, om invulling te geven aan de voorgenomen bezuinigingen op de WVG.
Een aantal bezuinigingen waren simpel omdat deze de doelgroep nauwelijks raakten en enkel besparingen gaven op de uitvoeringskosten.
Het bezuinigen op de vervoersvoorziening hakte er steviger in. Over het schrappen van de 184 euro extra vergoeding naast het pasje voor collectief vervoer was men het bijna raadsbreed eens om die te laten vervallen. Dit vanaf 1 juli 2007, hetgeen voor 2007 een besparing oplevert van 92.000 euro en vanaf 2008 van 184.000 euro.
Het verlagen van de vervoersvergoeding voor eigen auto van 660 euro naar 350 euro leverde meer discussie op. In eerste instantie was dit geheel geschrapt, maar vanwege het brede protest van de raad werd nu toch een bedrag opgenomen.

Door de PvdA-fractie werd een ander voorstel ingebracht om de vergoeding terug te brengen van 660 euro naar 500 euro. Hierdoor zou vanaf 2008 30.000 euro minder worden bespaard, maar ook dit voorstel kreeg onvoldoende steun van de andere fracties.
De wethouder zal alle voorstellen toch verwerken in de begroting 2007, die begin volgende week naar de raad komt. Door ons is in de bijeenkomst gisteren een voorbehoud gemaakt en zullen we zeker kijken of er aan de bezuinigingen op de WVG een iets andere invulling kan worden gegeven.
Na gisteravond zal dat zeker niet gemakkelijk meer zijn, omdat vooraf door wethouder Frans de Vries werd medegedeeld dat er een extra korting van 500.000 euro aan de gemeente was opgelegd op het inkomensdeel van de WWB (Wet Werk en Bijstand).
De wethouder vroeg en kreeg een paar dagen extra om dit weer ergens uit de begroting te peuteren.
Al met al zal in de komende weken de tijdsdruk enorm zijn om op een goede manier in de diverse commissies de begroting 2007 te bespreken.

 Geplaatst op: 10-10-2006       07.30 uur
Geef uw reactie

Week 39 - 2: Marjoke Schulten

Op m'n kantoor op Dow heb ik jaren tegen een zeer aparte zeefdruk aangekeken. Je vond het erg mooi of erg lelijk. Een tussenweg was er niet. Nooit heb ik geweten wie de maker ervan was. Vanavond heb ik eens de moeite genomen om de handtekening eronder te bestuderen en met allerlei variaties wat te "googlen". En ja hoor, met deze moderne tool had ik de maakster ervan snel te pakken. Het was Marjoke Schulten uit Rotterdam.

De zeefdruk op m'n kantoor was uit 1993, het jaar dat ze afstudeerde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten in Vrije Grafiek.
Ik moet zeggen dat ik haar stijl wel kan waarderen. Oordeel zelf.

 

Website: Marjoke Schulten

 

Geplaatst op: 03-10-2006       21.30 uur
Geef uw reactie

 

Week 39 - 1: Varkensmesterijen op industrieterreinen? (1)

Afgelopen week werden de mensen in en rond Vogelwaarde weer opgeschrikt door het bericht in de regionale krant dat er nog steeds een vestiging dreigt van varkensmesterijen aan de Kamperweg en aan de Rummersdijk. De Kamperweg ligt hemelsbreed maar ongeveer 1 kilometer van Vogelwaarde en Hengstdijk. Vestiging van dergelijke bedrijven zou de leefbaarheid van beide kernen behoorlijk kunnen aantasten en is daarom zeker ongewenst.
Afgelopen week heb ik dus alle uitspraken van de Raad van State maar eens van het internet gehaald en heb ook de startnotitie voor de MER opgevraagd bij de gemeente Hulst.
Al die stukken wil ik wel eens goed gaan bestuderen en dan contact opnemen met de voorvrouw van het actiecomite van destijds tegen de varkensinvasie om te kijken wat we kunnen doen om de komst van deze stankbronnen te voorkomen. Ik denk dat het geen kwaad kan om met alle kracht te ageren hiertegen.
Mensen die mee willen doen om deze ellende in de directe omgeving tegen te houden kunnen contact met mij opnemen.
Voor meer info: http://www.varkensinnood.nl/default.htm

Wordt vervolgd.
 

Geplaatst op: 01-10-2006       16.30 uur
Geef uw reactie

Week 38 - 2 De PvdA-plannen met AOW

Afgelopen weken is er alles aan gedaan door CDA (Verhagen: met Bos de klos) en VVD om de PvdA-plannen voor de AOW onderuit te halen. Deze aanpak is moeilijk te bestrijden en doet geen recht aan de goede plannen van de PvdA.
In de plannen van de PvdA wordt de AOW niet aangetast, de AOW wordt volledig in stand gehouden. Met de PvdA zijn de ouderen beter af dan met het CDA en de VVD. Terwijl met het CDA en de VVD de AOW werd bevroren, zal als het aan de PvdA ligt, de zogenaamde koppeling worden hersteld. Dat wil zeggen dat de AOW welvaartsvast wordt door deze te koppelen aan de lonen.
Wat wel door de PvdA wordt aangepakt zijn de ouderen met hoge inkomens die naast hun AOW een aanvullend pensioen hebben. Pas bij een AOW van 12.000 euro en daarbij een aanvullend pensioen van 15.000 euro wordt van de ouderen vanaf 2011 een extra bijdrage verwacht.
Iemand die nu tweemaal modaal verdient (60.000 euro) en in 1946 of later is geboren, draagt als 65-plusser vanaf 2011 een bijdrage van 38 euro per maand bij. Voor ouderen die nu anderhalf maal modaal verdienen geldt een bijdrage van 17 euro per maand. Dit komt neer op maximaal een bijdrage van 0,6 percent van het aanvullend pensioen boven 15.000 euro.

Maar dan blijft de AOW wel betaalbaar en welvaartsvast!!!

Geplaatst op: 24-09-2006       21.30 uur
Geef uw reactie

Week 38 - 1 Bron geslagen

Zaterdag een bron geslagen. Al lange tijd liep ik met het idee rond om voor irrigatiedoeleinden niet meer kwalitatief uitstekend kraanwater te gebruiken, maar grondwater.
Nu is de omgeving van de Beukenstraat misschien niet de ideale streek om een dergelijke bron te slaan, maar ik wilde de gok toch wel eens wagen. Tenslotte is er een prima bron bij m'n zuster, niet te ver van ons vandaan aan de Populierenstraat.


Na moeizaam de eerste 5 meter door zware klei en turf te hebben afgelegd kwamen we gelukkig in het zand terecht en ging het een stuk gemakkelijker. Uiteindelijk trekken we nu water vanaf 9 meter diepte.
Het water is hardstikke helder, maar ruikt nog een klein beetje. Wel is het zeker uitstekend geschikt voor de tuin. Hetgeen er zeker voor zal zorgen dat ook 's zomers de tuin mooi groen zal blijven. De pomp levert een behoorlijke druk (8 bar) zodat we ook de wijde omgeving kunnen meenemen.

Komende week zal ik het water eens laten analyseren zodat we ook iets meer te weten komen over de kwaliteit ervan.

Geplaatst op: 24-09-2006       12.30 uur
Geef uw reactie

Week 37 - 2 InternetPlusBellen, BB King en kunststof om het huis.

Sinds gisteravond 14 september kunnen we niet meer via de gewone telefoon bellen en zijn ook zo niet meer bereikbaar. Gelukkig kunnen we allebei nu nog uit de voeten met onze gsm.
Vanmorgen meer dan een half uur aan de lijn met KPN (via mobiel uiteraard) . Na ook nog contact te hebben gehad met een technicus bleek het probleem te zitten in het laatste koppelboxje, waar een draad geen goed contact maakte. Al bij al duurde het even, maar met de hulp van die technicus konden we het toch oplossen. Hulde aan de KPN.

Vanavond samen met m'n dochter naar de legendarische BB King in Ahoy te Rotterdam. Vorig jaar heb ik 'm daar ook al gezien tijdens zijn 80th anniversary tour en het was echt grandioos. Vanavond dus weer en dat zal dan wel de laatste keer zijn, want hij stopt ermee.

 

http://www.ahoy.nl/event.cfm?aid=608 of http://www.bbking.com/

 

Vanmorgen ook met een expert gekeken naar de mogelijkheden om de overstekken te bekleden met kunststof. Niet meer om de paar jaar op ladders en steigers om te verven. Tegelijk ook gekeken naar het vernieuwen van de dakgoten. Zie voor meer info:

http://www.polytechkunststoffen.nl/

Geplaatst op: 15-09-2006       10.30 uur
Reactie plaatsen

Week 37 - 1 Vuurzee in de polder

Vanavond ontving ik om ongeveer 22.00 uur een sms van m'n zuster met de boodschap: D'r is brand op d'n Bosch . Nu hadden wij om 19.00 uur al rook zien komen uit de polder en dus sms-te ik terug: Er zal wel een boer aan het stoken zijn!!
Bij het versturen van die sms keek ik door m'n raam de polder in en zag daar een brandweerwagen staan met zwaailichten. Ook over de hele horizon was er vuur te bekennen. Blijkbaar waren de daar op het land liggende vlasrollen in brand gestoken. Afgelopen week hadden we ook kunnen lezen in de krant dat veel vlas was gaan rotten en waardeloos was geworden.
Nu was dit wel erg drastisch, en zal de rekening best gepeperd zijn.

Geplaatst op: 11-09-2006       23.30 uur
Reactie plaatsen

Week 36 - 1 Nieuwe methoden

Vandaag las ik in het NRC een klein stukje dat wel erg typerend is voor de veranderingen in onze maatschappij. Hieronder integraal het stukje:

Volle mailbox
Mijn nichtje van 14 bericht mij dat ze "vandaag haar mailbox heeft opgeschoont" en daardoor weer bereikbaar is via de mail. Ik stuur haar direct de beloofde vakantiefoto's en kan het niet nalaten aan te geven dat "opgeschoont" met een "d" geschreven moet worden. En passant probeer ik met 't kofschip haar geheugen wat op te frissen.
Vrijwel direct laat ze weten nog nooit van "dat kofschip" gehoord te hebben, maar dat ik desondanks wel gelijk heb: Google geeft namelijk 128.000 hits voor "opgeschoond" tegen ruim 500 voor "opgeschoont"!
Lex Pieterse


Ik vond het typerend genoeg om het hier even te vermelden.

Geplaatst op: 04-09-2006       22.30 uur
Reactie plaatsen

Week 35 - 4 Dagen met een gouden randje


Marijke noemt het "
dagen met een gouden randje". Dat zijn zo van die dagen waarbij alles meezit. Een leuke activiteit samen met Marijke, leuke mensen erbij, een aangenaam weertje, kortom zo van die dagen waarop alles in volledige harmonie plaatsvindt.

Afgelopen dagen waren er weer zo twee. Gisteren, vrijdag,  met de collega's van de gemeenteraad, wethouders en management met partners een dagje naar de Antwerpse haven. In een stralend zonnetje op een rondvaartboot  op de Schelde is fantastisch. Goed dat Marleen er ook weer bij was. Dat deed ons deugd.

 

Voor het bezoek aan de haven hadden we al genoten van koffie met een taartje, een rondleiding door het nieuwe gebouw van Justitie en een rondleiding en lunch in brouwerij het Pakhuis, met natuurlijk een paar biertjes proeven.


Na een uitgebreide rondvaart door de haven werd de dag afgesloten in restaurant D'n Burtman in Kruispolderhaven. Zelf kan ik zeggen dat de mosselen klein maar heerlijk waren, Marijke was bijzonder tevreden met haar tournedos: precies goed.
Het was ook goed om te zien dat de deelname aan de jaarlijkse trip er niet onder had geleden dat de kosten nu allemaal voor eigen rekening waren. Alles bijeengenomen was het dat zeker allemaal waard.


Vandaag vertrokken we weeral vroeg voor de Fietssportdag van Dow naar Terneuzen. En ook nu waren de weergoden ons goed gezind. De hele dag hielden we het droog en was het aangenaam fietsen in de zeeuwsvlaamse polders, waarbij de jassen niet nodig waren.
Ook al doen we al vele jaren mee aan deze jaarlijkse fietsdag, steeds weer slagen de organisatoren er in om weer onbekende mooie paadjes te vinden in onze mooie polders.
Vanavond werd het besloten met een geweldige barbeque in het PV-gebouw. De barbeque was wederom verzorgd door slagerij Schneider uit Terneuzen en ik kan wel zeggen dat die kwalitatief zijn gelijke bijna niet kent. Een leuke muziekband, de beentjes van de vloer, wat moet een mens nog meer.
Dan de dag nog afsluiten met een bubbelbadje en weer zo'n dag met een gouden randje!!

Geplaatst op: 02-09-2006       22.30 uur
Reactie plaatsen

Week 35 - 3 Openbaar ministerie

Wie eens lekker wil ronddolen in rechtspraak, alles wil weten over boetes, criminaliteit, corruptie, discriminatie, opsporing en vervolging, vermiste personen, computercriminaliteit en veel andere interessante zaken moet eens kijken op navolgende website van het Openbaar ministerie: http://www.rechtenslecht.nl/

Geplaatst op: 30-08-2006       17.30 uur
Reactie plaatsen

Week 35 - 2 Agenda

Ma 28/8 Extra bijeenkomst van Rekenkamer Hulst o.a.vaststellen missie en visie en de keuze van de  onderzoeksonderwerpen
Di 29/8 Naar de premiere van het Zeeland Nazomerfestival in Terneuzen met de uitvoering van Der Fliegenden Hollander. Midden in het havengebied aan het kanaal in de schaduw van een oude bark. Zie www.nazomerfestival.nl
Nachrift na de voorstelling: Het was fantastisch. Gelukkig bleef het droog. Geweldig decor incl de bark Europa, maar ook een prima opera op een unieke lokatie.
Daar moet je bij zijn geweest en het was het dure kaartje zeker waard. Een aanrader.
Wo 30/8 Bestuursvergadering van het Dow pensioenfonds.
Aangezien ik niet bij de fractievergadering van donderdag kan zijn, wil ik deze avond benutten om overleg te voeren met partijgenoten. N.a.v. de nota "Hulst herstelt" moeten er een paar belangrijke keuzes worden gemaakt. De raadsstukken kun je vinden via www.gemeentehulst.nl onder Bestuur / Gemeenteraad / Vergaderdata
Do 31/8 Training voor het coachen van een team bij het droomtraject dat in de komende maanden in Vogelwaarde zal plaatsvinden. Belangrijk voor de toekomst van Vogelwaarde.
Zie www.dorpsraadvogelwaarde.nl
Vr 1/9 Raadsexcursie

Geplaatst op: 27-08-2006       22.30 uur
Reactie plaatsen

Week 35 - 1 Vestingdagen

Afgelopen dagen waren de Hulster Vestingdagen. Door Monique de Bruijn en haar medewerkers was een schitterend programma in elkaar gezet. Dat het, een buitje 's morgens uitgezonderd, prachtig hollands weer was, dat was natuurlijk boven verwachting en zorgde voor massa's mensen in de binnenstad, waar de terrasjes overvol waren. Het was een mooie voorbereiding op de vestingdagen in 2008 wanneer we landelijk in de picture zijn.
Vooral het volledig autovrij zijn van de binnenstad werd zichtbaar gewaardeerd. Dat zouden we meer moeten  doen.
Voor meer foto's klik op navolgende link: http://www.rondekort.nl/Vestingdagen/index.html

Klik op eerste foto en navigeer verder met pijltjes.
Hier ook de website van de keverclub:
www.vwkeverbusje.rijdt.nl

Geplaatst op: 27-08-2006       20.30 uur
Reactie plaatsen

Week 34 - 3 Vrije energiemarkt

Sinds een paar jaar is de energiemarkt vrij. Maar of veel mensen eens goed hebben gekeken of er voordelen te behalen zijn, dat vraag ik me af. Ik in ieder geval wel. Tegenwoordig is het met internet allemaal niet zo moeilijk om dat uit te zoeken. Kijk eens op de site www.gaslicht.com , voer je verbruik in en je ziet waar je het goedkoopst terecht kan. Ook zie je daar de ervaringen van de gebruikers en nog veel meer.
Wil je nog meer vergelijken, kijk dan eens op http://prijsvergelijking.startpagina.nl/
Succes.

Geplaatst op: 22-08-2006       21.30 uur
Reactie plaatsen

Week 34 - 2 Benefietfeest SBNN

Wie op vrijdag 8 september a.s. eens een gezellige avond wil hebben, kan eens overwegen om een bezoek te brengen aan De Halve Maan in Hulst.

Er is dan het 3e benefietfeest van SBNN. Voor meer info ga naar http://www.sbnn.nl/ en klik vervolgens op "Actuele acties" in de menubalk bovenaan en vervolgens op "Afrikaanse avond" links.
Kaarten voor deze avond zijn via de website te bestellen.
 

Geplaatst op: 21-08-2006       23.30 uur
Reactie plaatsen

Week 34 - 1

De vakantie loopt op z'n eind. Morgen weer naar het werk op Dow.
Ook de politiek ontwaakt uit haar "zomerslaap".  Grofweg heeft die geduurd vanaf de laatste raadsvergadering op 29 juni jl. tot nu. Wel wat lang vind ik persoonlijk.
De raadsgriffier is sinds deze week terug van zijn werkvakantie in donker Afrika en heeft z'n eerste nieuwsbrief weer al rondgestuurd.
Ook de Rekenkamer gaat deze week weer van start met het inventariseren van mogelijke onderzoeksonderwerpen.  Raadsleden hebben de afgelopen maand ook de gelegenheid gehad om suggesties aan te leveren. Echt massaal is op de via e-mail gedane oproep niet gereageerd. Enkel SP-raadslid Ger van Unen heeft een aantal suggesties gedaan. Waarschijnlijk heeft de raad er vertrouwen in dat de rekenkamer wel voldoende onderwerpen zelf kan bedenken.
Vol verwachting zie ik (en ook naar ik aanneem de collega-raadsleden) ook uit naar de raadsstukken die deze week weer op de mat gaan vallen. Erg benieuwd ben ik naar de ombuigingsnotitie om de financien van onze gemeente weer op orde te brengen. Daar zullen ongetwijfeld stevige noten gekraakt moeten worden. Met "schaven" zal het niet meer lukken om de huishouding weer gezond te maken.
Hopenlijk zal deze notitie leiden tot een goed politiek debat waarin alle fracties hun keuzes zullen maken. Simpel voorstellen afwijzen kan niet zonder daarvoor in de plaats andere bezuinigingsmaatregelen voor te stellen. Goede voorstellen, van wie ze ook komen, verdienen onze steun.

Agenda week 34:

Ma 21/8 Bestuursvergadering Algemeen Maatschappelijk Werk

Di 22/8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijken naar uit Antwerpen vertrekkende Tall ships vanaf de pier bij de Mussennist te Ossenisse

.

Wo 23/8 Bijeenkomst Hulster rekenkamer
Do 24/8 Naturalisatiebijeenkomst nieuwe Nederlanders in raadszaal + ontvangst van commissiestukken
Vr 25/8 Open Air dance op Grote markt in Hulst
Za 26/8 25-jarig huwelijk buren / Vestingdagen Hulst
Zo 27/8 Vestingdagen Hulst met oa Bierfestival in De Halve Maan

Geplaatst op: 20-08-2006       09.30 uur
Reactie plaatsen

 

Week 27

Komende week is weer erg gevarieerd.
Op
maandagavond ga ik kijken naar een informatiemarkt met aansluitend een hoorzitting over de aanstaande ontpoildering van de Hedwigepolder in De Warande in St.Jansteen. Waarschijnlijk veel tegenstanders en de nodige protesten, maar dat maakt het zeker leuk.
Dinsdagavond is de eerste bijeenkomst van de Rekenkamercommissie van de gemeente Hulst. Lid van deze commissie zijn de externe leden Henk Luijendijk, Dietlinde van Wezel en  Hans Mulder, de raadsleden Jos van Eck en ondergetekende en de secretaris Dirk van Bunder (ook raadsgriffier). Veel zal natuurlijk gaan over de organisatie van de commissie, de leerprocessen en wellicht al een kleine inventarisatie van in te stellen onderzoeken. Verwacht mag worden dat de commissie zich uiteraard ook nog zal wenden tot de gemeenteraad. Inwoners van onze gemeente die goede suggesties hebben kunnen deze ook aan mij doorgeven.
Woensdagavond naar een bijeenkomst van PvdA-bestuurders in Goes om te praten over de ontpolderingsplannen en te bezien wat iedereen zijn rol is daarin.
Donderdagavond naar de informatiebijeenkomst over plan Perkpolder in Kloosterzande. Ook alle bewoners van het plangebied zijn uitgenodigd. Ik ben benieuwd of er nog veel is aangepast na de laatste informatiesessie in november 2005.

Geplaatst op: 02-07-2006       12.30 uur
Reactie plaatsen

Libel aan onze vijver

Transparantie

Alle fracties in de raad van Hulst zijn het erover eens dat de informatie uit de geloofsbrieven van de raadsleden en wethouders op de webpagina van de gemeente moet worden gezet. Reeds voor de verkiezingen is dat o.a. door onze fractie aangekaart en unaniem ondersteund. Voor de plaatsing kan worden ge-effectueerd moet eerst de format nog eens goed worden bekeken, zodat de informatie eenduidig wordt gepresenteerd.
Vooruitlopend daarop hieronder alvast de informatie van mijzelf (zie ook bij Levensloop):
Beroep:

 • Fieldplanner/werkvoorbereider bij Dow Benelux BV in Terneuzen

Bestuursfuncties (onbetaald):

 • Bestuurslid Dow pensioenfonds

 • Bestuurslid Algemeen Maatschappelijk Werk

 • Bestuurslid Dethon (Gemeenschappelijke regeling)

 • Secretaris afd. Oost-Zeeuwsvlaanderen van FNV Bondgenoten

 • Lid Beleids Overleg Platform Pensioenen FNV Bondgenoten

Geplaatst op: 22-06-2006       20.30 uur
Reactie plaatsen

Woonzorgcentrum zo snel mogelijk, maar waar?

Natuurlijk zal iedereen in Vogelwaarde willen dat er zo snel mogelijk een woonzorgcentrum komt. Ook een nieuw of uitgebreid Dorpscentrum met meer fuctionaliteit zal erg welkom zijn. Maar waar gaan we dat realiseren?
Jaren geleden is er al eens een idee gelanceerd om op de plaats van de voetbalvelden een mooi centrum voor Vogelwaarde te maken. Ik heb het zelf vorig jaar nog aangekaart bij de bespreking in de gemeenteraad van de Woonvisie.
Als je nu kijkt naar de wenselijkheid van zo'n dorpshart zou het een mooie optie zijn om een woonzorgcentrum (wozoco) eventueel in combinatie met een nieuw dorpscentrum te bouwen op die sportvelden.  Zo'n creatie van een dorpskern geeft ook weer vele mogelijkheden om de Bossestraat en de Populierenstraat verkeerstechnisch aan te pakken waardoor de verkeersveiligheid danig zou toenemen.
Natuurlijk moet er voor vv Vogelwaarde weer een nieuw complex worden aangelegd, maar daar zijn niet zover vandaan ook de mogelijkheden voor.
Misschien dat dit alles nu maar eens serieus moet worden bekeken.
Reacties van inwoners van Vogelwaarde op bovenstaande idee zijn zeer welkom. Laat horen wat jullie er van vinden.

Geplaatst op: 22-04-2006       14.30 uur
Reactie plaatsen

Gevarieerd weekje in aantocht

Dat wordt komende week weer een druk, maar zeer gevarieerd weekje met veel activiteiten.
Maandagmiddag is de eerste bijeenkomst van de
selectiecommissie voor de Rekenkamer. Daarna snel een hapje eten en dan de algemene ledenvergadering van de PvdA Hulst. Dat wordt zeker, met de verkiezingsuitslag in gedachte, een leuke bijeenkomst.
Dinsdagavond gebruiken we om de
opinierende raadsvergadering van donderdag voor te bereiden. De ingekomen stukken ben ik zondagavond al wezen bekijken.
Als ik het met m'n werk kan regelen ga ik misschien woensdagmorgen wel eens kijken naar een vergadering van de
Seniorenraad. Deze komt bijeen om 9 uur in de raadszaal.
Donderdag ga ik naar een bijeenkomst over de
WMO in Den Dullaert, georganiseerd door het Klaverblad. 's Middags even het handje drukken van Mariette, de vertrekkende gemeentebode.
's Avonds dus de opinierende raadsvergadering met een aantal leuke onderwerpen op de agenda: Herbouw Den Dullaert, uitbreiding terrassen, invoer parkeerkaart en kraskaart en een voorstel hoe het peuterspeelzaalwerk moet worden ingericht.
Zaterdag een bezoek brengen aan de
Expo in Axel en is het in
Hulst de Dag van de Klant

Geplaatst op: 09-04-2006       22.30 uur
Reactie plaatsen

Camping Perkpolder

Het is toch niet te filmen!!
Na al vele jaren te hebben geijverd voor uitbreiding van de camping, eindelijk de medewerking gekregen van de gemeente Hulst, gaat de provincie dwars liggen en weigert haar medewerking aan de plannen. Bij die weigering verwijst zij naar het binnenkort vast te stellen Omgevingsplan. In dit plan staan weer meer compensatie-eisen opgenomen.
Het opleggen van deze extra eisen aan deze ondernemers is onbegrijpelijk. Met het aanstaande plan Perkpolder krijgt de kop van Oost-Zeeuwsvlaanderen een meer recreatieve invulling en dat is een prima zaak. Deze ondernemers willen al jaren hier een begin mee maken, de overheden, die een en ander rond de veerhaven van plan zijn, zijn enkel nog maar bezig met planvorming. Die ondernemers nemen dus een zeker risico in de hoop dat al die prachtige plannen rond de veerhaven worden gerealiseerd.
En nu dus deze weigering weer en de extra eisen vooruitlopend op het Omgevingsplan.
Van de gedeputeerde le Roi, zelf woonachtig in de streek en misschien op de hoogte van de lokale situatie, moeten we weer niet veel verwachten. Ook zij verschuilt zich achter haar ambtenaren uit het provinciehuis in Middelburg.

Hoezo meer zeggenschap voor lagere overheden? Een grote fopspeen is het want we blijven overgeleverd aan de rode potloden in Middelburg.
Gelukkig heeft ook het college van Hulst middels een brief van wethouder Paul Weemaes het opgenomen voor de uitbreiding. Laten we hopen dat het helpt, maar de reactie van le Roi in de krant van zaterdag geeft weinig hoop. Van deze gedeputeerde had ik wat meer begrip en daadkracht verwacht.
Ik wens Charles en Ingrid veel sterkte en wijsheid toe en moge de uitbreiding er snel komen.

Geplaatst op: 08-04-2006       10.00 uur
Reactie plaatsen

Naschrift: In een reactie gaf Frank Kuijpers aan dat er vanaf 2007 veel gaat veranderen en de gemeenten meer zelf kunnen bepalen. Zie bijgaande info.

Hulst, kampioen duaal bestuur?

Vanvond was er in de raadszaal van de gemeente Hulst een goedbezochte bijeenkomst voor de raadsleden, commissieleden en plaatsvervangende commissieleden. Doordat alle partijen meer of minder van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om niet-raadsleden ook commissielid of plaatsvervangend lid te maken is, zijn veel burgers betrokken bij het Hulster bestuur. Een goede zaak. Nu nog afwachten of dit ook meer initiatieven gaat opleveren.
In de eerstkomende raadsvergadering van 20 april staan in ieder geval al een paar initiatieven uit de vorige raadsperiode op de agenda. Toen haalden de initiatieven geen meerderheid, nu waarschijnlijk wel.
Het gaat om de invoer van een parkeerkaart voor alle inwoners van de gemeente, dus niet alleen voor de bewoners van de binnenstad, en de mogelijkheid om kraskaarten te kopen voor bezoekers. Ook staat de uitbreiding van de terrassen bij 3 cafe's aan de Grote Markt op de agenda. De beide voorstellen staan vanaf morgen op de website van de gemeente Hulst bij Bestuur - Gemeenteraad - Vergaderdata - 20 april.
Staan ze er niet en u wilt ze ontvangen, stuur een mail en ik stuur ze u toe.

Geplaatst op: 06-04-2006       23.15 uur
Reactie plaatsen

FF wennen

Vanavond voor het eerst met de fractie een overleg gehad. Deze bijeenkomst was wel even wennen nu onze fractie bijna is verdubbeld. Besproken hebben we vooral organisatorische zaken. Met in totaal 8 commissieleden en 8 plaatsvervangers is het zaaks om hier een formule voor te bedenken die alles handelbaar houdt. Diana had hiervoor een goed concept gemaakt, dat we nu verder gaan implementeren.
Voorafgaand aan het maandelijkse fractieberaad gaan we in deelgroepen de commissie-agenda bespreken. Aangezien we maandelijks op de fractievergaderingen vaak 15 - 20 leden hebben is het onmogelijk om daar alles uitgebreid te bespreken. Vanuit de deelgroepen worden nu de belangrijkste zaken aangedragen.
Daarnaast gaan we jaarlijks minimaal 6 thema-bijeenkomsten beleggen. Indien nodig meer. Tijdens deze thema-bijeenkomsten zullen meerdere onderwerpen worden uitgediscussieerd en ook worden vastgelegd.
We zijn blij dat we na de drukke verkiezingsperiode weer gewoon aan de slag kunnen met het besturen van onze gemeente.

Geplaatst op: 05-04-2006       23.15 uur
Reactie plaatsen

Eendragt- en Hellegatpolder

Afgelopen dagen heb ik aan de groep, die actie voert tegen de ontpoldering van de Eendragt- en Hellegatpolder, in een e-mail laten weten dat ik persoonlijk daar niet tegen ben. Wel heb ik begrip voor alle emoties daarover. In tijden dat we (gesubsidieerd) landbouwgronden braak laten liggen, we jaarlijks vele honderden miljoenen euro's aan landbouwsubsidies verstrekken, moeten we om een paar hectares niet zo'n drukte maken. Natuurlijk zijn er emoties bij de paar bewoners in die polders en dienen we hen een mooie compensatie te geven, maar natuurcompensatie is zeer gewenst. En op die plaats ook zeer logisch.
Laat het een aanzet zijn tot verdere natuurontwikkeling in Oost-Zeeuwsvlaanderen.
Geef ook door op de website van de actiegroep dat je
voor
de natuurcompensatie bent:

http://www.ontpoldering.scaldiasoftware.com/

Geplaatst op: 04-04-2006       17:15 uur
Reactie plaatsen

 

Den Dullaert

Volgende week, donderdag 13 april, zal er in de raadszaal van het stadhuis in Hulst een raadsbrede discussie worden gevoerd over de toekomst van Den Dullaert. Een aantal fracties hebben sinds het instorten van de hal eind november 2005, al veel geroepen. Eindelijk (ja, het duurt wel wat lang) gaan we op basis van feiten en scenario's een (hopenlijk) goed debat voeren. Wat mij betreft zijn alle opties open. Misschien zijn er met externe partijen wel dingen mogelijk die we tot nu toe niet voor mogelijk hadden gehouden. Maar misschien ook niet. Belangrijk is wel dat we voor de toekomst geen financieel onverantwoorde besluiten nemen.
Onze wethouder kon wel al meedelen dat bij herbouw ook een grotere hal mogelijk is zonder een voorbereidingsbesluit te nemen.
Na de opinierende raadsvergadering op donderdag 13 april volgt er op donderdag 20 april een besluitvormende raadsvergadering.
Wat vind U? Laat het mij weten.

 Geplaatst op: 03-04-2006       22:00 uur
Reactie plaatsen  

Portefeuilleverdeling en speerpunten

Afgelopen vrijdag 17 maart zijn de coalitiepartijen bijeen gekomen om de protefeuilles te verdelen. Dat ziet er als volgt uit:
Burgemeester Mulder:
Gemeentelijke wetgeving
Openbare orde en veiligheid
Bestuurlijke co�rdinatie
Grensoverschrijdende samenwerking
Communicatie
Kabinetszaken
Volksgezondheid
Midden en kleinbedrijf
Landbouwbeleid

 PvdA: Paul Weemaes (Eerste loco)
RO en Planologie
Bestemmingsplannen
Industrieterreinen
Economie en werkgelegenheid
Volkshuisvesting
Grote Projecten:  Morres
                              Bierkaai
Monumenten
Derde Verdieping Westerschelde

 GHO: Frank van Driessche (Tweede loco)
Sociale zaken
WMO
Onderwijs en educatie
Ruimte voor resultaat
Welzijn
Cultuur
Jeugd
Grote projecten:       Perkpolder

PH: Frans de Vries (Derde loco)
Financi�n
Aan- en Verkoopbeleid
Inkoopbeleid
Personeelszaken
Subsidiewerving
Automatisering
Interne zaken en archief
Huisvesting ambtenaren
Grote projecten financieel:    Morres
                                                 Bierkaai
                                                 Perkpolder
Reynaertland

 ABH: Toon Maas (Vierde loco)
Recreatie en toerisme
Sport en gemeentelijk zwembad
Gemeenschapscentra
Onderhoud gebouwen
Dorps- en wijkraden met wijkverdeling over alle wethouders

 VVD: Glen de Kraker (Vijfde loco)
Openbare werken
Verkeer en vervoer
Collectief Vervoer CVV

Milieu en handhaving
Markten en kermissen

Ook hebben de coalitiepartijen aangegeven wat zij in de komende periode willen realiseren. Natuurlijk gaan de raadsfracties in de komende periode nog meer zaken uit hun verkiezingsprogramma's naar voren brengen.
 

Programmapunten 2006-2010

Het nieuwe college kiest voor verandering in de Hulster Politiek.

Belangrijkste programmapunten:

 •  Politieke markt voor de raad minimaal twee keer per jaar.

 •  Drie keer per jaar algemene informatie voor de raad.

 •  Organisatie open breken richting elkaar en richting bestuur.

 •  Geen nieuwe plannen maar reduceren en de plannen eerst afwerken.

 •  Parkeerkaart voor alle inwoners van de gehele gemeente met kraskaart voor de inwoners van de Binnenstad en Statie.

 •  Gaan voor de grote plannen: Perkpolder budgettair neutraal " Morres budgettair neutraal " Bierkaai ligt moeilijker. Betreffende dit plan is de inzet gaan voor kwaliteit. Indien het onmogelijk is de tekorten voor eigen rekening te nemen wordt er gewerkt aan een economische variant die dan definitief wordt uitgevoerd.

  • Economische ontwikkeling van onze gemeente staat voorop. Het college wil in vier jaar streven naar een toename van 200 nieuwe arbeidsplaatsen.
 • Economische ontwikkeling wordt ook gezocht in uitbreiding van industrieterrein al dan niet door de gemeente of particuliere markt, landbouw en recreatie en toerisme.

 • De terrassen rondom de markt en Houtmarkt kunnen worden uitgebreid en verder aangekleed met voorzieningen. De Gentsestraat wordt ��nrichtingsverkeer voor fietsers. De Gentsestraat moet vriendelijker worden voor voetgangers.

 • Economische stimulering van de binnenstad en de kernen kan op onze inzet rekenen.

 • Welstandsvrije gebieden in onze gemeente. Minimalisering van de Welstandscommissie.

 • Regelgeving moet teruggebracht worden.

 • Voorzieningen voor de inwoners op sociaal gebied blijven minimaal gelijk.

 • Er wordt een inspanning gedaan richting Provincie gericht op behoud van het Fietsvoetveer en de Buurtbus. Wij volgen kritisch de ontwikkelingen van de Belbus of flexbus.

  •  Zeggenschap wordt gestimuleerd met een inzet van minder overlegorganen, maar meer inhoud. Alleen notulen schrijven om te schrijven is voorbij. Interne ambtelijke werkgroepen worden kleiner en in aantal beperkt.
 • Loket op Kloosterzande moet in welke vorm dan ook open blijven en omgebouwd tot een servicepunt met beperkte openstellingstijd.

 • De kantoren in Kloosterzande worden definitief gesloten waarbij de inzet van totale verkoop als voorwaarde wordt gesteld. Binnen drie maanden gaan de gebouwen in de verkoop.

 • Democratisch gekozen dorpsraden met een werkbudget wordt overwogen.
  Dit gebeurt alleen met een opdracht of taakomschrijving.

 • Over Den Dullaert wordt uiterlijk 20 april een besluit genomen. Een voorziening voor de scholen in de wijk staat voorop.

  •  Er komt een doelmatigheidsonderzoek naar Den Dullaert, waarbij de bedrijfsvoering in het licht wordt gesteld binnen een periode van een half jaar.
 • Naleving contract zwembad en bij niet naleving subsidie aanpassen. Er komt een exploitatie onderzoek 1999-2006.

 • Jongerenwerker naar de straathoek.

 • Doelmatigheid ambtelijke organisatie staat voorop.

 • Lasten blijven gelijk op het niveau 2006, waarbij de reinigingsrechten kostendekkend zullen worden doorgerekend.

 • De gemeentefinanci�n zullen het komende vier jaar verder op orde worden gebracht, zodat vernieuwing binnen de gemeenschap kans kan krijgen.

  • Benchmark in 2007, die uiterlijk richtinggevend wordt voor de begroting 2008.
 • Alle dossiers die grote tegenspoed kennen dienen op tafel te komen.

 • Er komt een servicebus ge�ntegreerd in de Bibliobus voor alle kernen.

 • Voor het personeel geldt alleen het volgen van de verplichte verlofregeling.

 • Bevriezing van de parkeertarieven voor een periode van vier jaar.

 • Er wordt verder prioriteit gegeven aan de tot nu toe besloten plannen, waarbij de op dit moment gestarte eigen exploitaties de voorkeur genieten. Eigen gronden worden als eerste in exploitatie genomen.

  • Op de overige kernen zal bouwgrond een speerpunt van ons college zijn.
 • Er zal worden gewerkt met een slechts ��n keer per jaar aan te passen woningbouwprogramma.

 • Het college dient hard te werken aan zoveel mogelijk compensatie voor ontpoldering. Er dient vooraf 100% in de overeenkomst te worden vastgelegd dat na de start van het project ook de middelen gaandeweg het traject worden geleverd. Een goede regeling voor de huidige eigenaren en pachters heeft zeker onze aandacht.

 • De algemene representatiekosten gaan naar beneden.

 • Minimale ambtelijke vertegenwoordiging bij overleg en offici�le aangelegenheden.

 • Vacaturestop waarbij de inzet is van 193 ftes naar 180 ftes gericht op de huidige taken.

 • Afschaffing van de fraktie ondersteuning.

 • Inkoopbeleid wordt in handen van de portefeuillehouder financi�n gesteld dit mede gericht op de samenwerking met anderen.

 • Maximale uitbesteding van de WMO binnen het WMO budget. De gemeente kiest voor de regierol.

 • De Van der Maelstedeweg wordt volledig vernieuwd en kent de eerste prioriteit.

 • De verkeersproblemen aan het scharnier worden voorlopig op een goedkope manier opgelost en afhankelijk gesteld van een definitieve ontsluiting van het Back-terrein op de N60. Het fietsveilig maken staat voorop.

 • Er vindt een reductie plaats van het inschakelen van bureaus en externe adviezen op kosten van de gemeenschap.

 • Er komt een nieuwe brede school op Hengstdijk.

 • De projecten Anthonius, Vogelwaarde en St. Jansteen worden sterk gestimuleerd.

 Geplaatst op: 19-03-2006       21:00 uur
Reactie plaatsen  

De formatie in volle gang

Afgelopen donderdagavond hebben we met alle mensen, die op de lijst stonden bij de glorieus verlopen verkiezingen aangevuld met het bestuur, de afgelopen verkiezingen ge-evalueerd. Met zo'n grote groep mensen viel dat niet mee, maar door een strakke leiding en een goede discipline van allen  is dat toch goed gegaan. Uitgebreid hebben we ook gekeken naar alle mogelijke opties. Samen hebben we ook afgesproken voor welke opties we gaan en welke opties ook niet bespreekbaar waren.
Met de nodige ruimte voor onderhandelingen is zo afgelopen vrijdag Paul Weemaes begonnen met verkennende gesprekken met alle lijsttrekkers.
Progressief Hulst maakte via de pers ook al snel duidelijk onder geen beding met het CDA in een coalitie te gaan zitten. Dat was in ieder geval helder en maakten direct een aantal combinaties onmogelijk.

Afgelopen vrijdag en zaterdag was ik voor familiebezoek reizende en niet in de buurt. Maar bijna elk half uur werd ik door Paul, Diana of Rene op de hoogte gehouden van allerlei ontwikkelingen. Voor een extra bijeenkomst van de fractie en bestuur kon ik gelukkig nog enige schriftelijke input leveren via e-mail.
Ik verwacht en hoop dat we er maandag uit kunnen komen wat betreft de deelnemende partijen in de coalitie. We zijn dan bijna halfweg en moeten dan nog eens goed alle zaken op een rijtje zetten.
We willen graag in de komende jaren een frisse wind laten waaien in onze gemeente en met daadkracht de nodige zaken oppakken. Volgens ons is er de afgelopen jaren te weinig gebeurd en dat moet veranderen.

Geplaatst op: 12-03-2006       18:00 uur
Reactie plaatsen  

Uitslag waterschapsverkiezingen

Zojuist de uitkomst van de verkiezingen voor het Waterschap doorgekregen. Voor een eerste deelname hieraan is me dat niet tegegevallen. Slechts iets minder dan 100 stemmen kwam ik tekort. Met een beetje campagne in Terneuzen had ik het misschien gered. Uitslag
Volgende verkiezingen zal het geheel anders gaan en zal worden gewerkt met lijsten.

Spanning is er af

Wat er gisteren tijdens de stemmingen voor de gemeenteraad is gebeurd, had ik niet voor mogelijk gehouden. Natuurlijk zouden we een beetje profiteren van de landelijke tendens. Maar dat dit zou resulteren in een winst van 2 zetels had ik, en met mij vele anderen, niet voor mogelijk gehouden.
We zijn zelfs de CDA als grootste partij gepasseerd, ook in stemmenaantal.
Ik heb de exacte berekeningen nog niet gezien, maar ik denk dat we de 5e zetel maar op een paar stemmen meer hebben behaald. Het zat ons dus deze keer ook een beetje mee.
Bij ons haalde onze lijstduwer Francois Hoefnagels een fantastisch resultaat. Met 314 stemmen behaalde hij op voorkeur een raadszetel.
Donderdag a.s. gaan we met alle partijleden de verkiezingen evalueren. Dan zullen we ook samen bepalen hoe we nu verder gaan.
Volgende week donderdag 16 maart wordt de nieuwe raad geinstalleerd. Met z'n vijven naast elkaar moet dat een mooi gevoel geven.
Andere winnaars gisteren waren Progressief Hulst (+1) en SP (+1). Groot-Hontenisse bleef weliswaar op hetzelfde aantal zetels, maar behaalde wel enige stemmenwinst.
Zie hieronder de uitslag:                                                             Zetels
                                                                           Stemmen     2006       2002

CDA 2914 4 6
Groot Hulst/Gemeenschappelijke Belangen 1423 2 4
PvdA 3007 5 3
Algemeen Belang Hulst 1487 2 2
Groot Hontenisse 2157 3 3
Progressief Hulst 1797 3 2
VVD 821 1 1
SP 927 1 0

De gekozen kandidaten zijn:

CDA: B. Pauwels, D. Steijaert, J. van Eck en Jules Vereecken.
Groot Hulst / Gemeenschappelijke Belangen: E. de Deckere en P. de Cock.
PvdA: P. Weemaes, D. van Damme � Fassaert, F. Hoefnagels, R. de Kort en R. van Domburg.
Algemeen Belang Hulst: A. Dobbelaer en R. Roctus.
Groot Hontenisse: Frank van Driessche, Jean-Paul Hageman en Luc Mangnus.
Progressief Hulst: Annelies Hegger, Richard Bertram en Alex de Rechter.
VVD: Lucien Reijns.
SP: Ger van Unen.

Meer info op de webpagina van de gemeente Hulst. www.gemeentehulst.nl bij Bestuur - Gemeenteraadsverkiezingen in het linker menu.

Best spannend verkiezingen

Morgenavond, als in alle stemburo's op de knop is gedrukt en de resultaten zijn verzameld in het stadhuis,  weten we hoe de kiezer heeft geoordeeld. In de afgelopen weken heb ik al veel mensen gehoord die een prognose hadden voor de uitkomst van morgen. U zult begrijpen dat ik me daar eigenlijk liever niet aan waag. Wel hoop ik dat de PvdA, ondanks een moeilijke tijd in de coalitie, toch iets mag winnen. Natuurlijk telt hier ook de landelijk tendens mee. Hadden we dat 4 jaar geleden tegen, nu misschien mee.
Grote verschuivingen verwacht ik overigens niet. Daar een zeteltje erbij, daar eentje minder. Er zijn geen signalen dat er een aardverschuiving staat te gebeuren. Ook niet door de deelname van de SP. Mochten ze de raad halen, dan zorgt het alleen maar voor weer een extra versnippering en of we daar op zitten te wachten, betwijfel ik.

Die versnippering, gepaard met diverse lijstcombinaties, maakt het allemaal ook weer niet gemakkelijk om te besturen. En eigenlijk denk ik, is Hulst toe aan een zo breed mogelijk gedragen coalitie. Omdat door iedere partij in zo'n breed gedragen coalitie dan geen wethouder geleverd kan worden, lijkt het mij ook een utopie.
Laat ik toch eens een voorspelling doen:
                                           Voor        Na
CDA                                      6              5
Groot Hulst                           4              3
PvdA                                     3             4
Algemeen Belang Hulst      2             2
Groot Hontenisse                3              3
Progressief Hulst                2              3
VVD                                      1              1
SP                                         0              0

Of er met zo'n uitslag veel zal veranderen? U zegt het maar. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Geplaatst op: 06-03-2006       16:00 uur
Reactie plaatsen  

Poolse landdag (= raadsvergadering)

Wat was het afgelopen donderdag weer een wanordelijk zooitje tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen.
Wederom werden initiatieven van onze fractie door de andere coalitiepartijen de grond in geboord met allerlei non-argumenten.
Ook onze 2e poging om voor alle inwoners van onze gemeente een vriendelijker parkeerregime in te voeren, kreeg, zoals wel vaker, alleen steun van de oppositiepartijen. Van deze oppositiepartijen hebben we de afgelopen jaren vaak meer steun gekregen dan de fracties waarmee we in de coalitie zitten. Achteraf gezien is er de afgelopen jaren voldoende reden geweest om uit die coalitie te stappen. Dat heeft nu vlak voor de verkiezingen natuurlijk geen enkele zin meer.
Vooral het CDA heeft zich de afgelopen tijd ontwikkeld tot een negatief ingestelde partij. Zich bewust van hun getalsmatige sterkte blokkeerden ze menig initiatief, niet alleen van ons, maar ook goede intitiatieven van bv Progressief Hulst konden niet op hun steun rekenen.
Vaak werden vreemde argumenten gebruikt. Kijk bv naar het voorstel om de terrassen aan de Grote Markt in Hulst uit te breiden. Daar waren ze tegen omdat ze ook in St.Jansteen terrassen wilden. Alleen was dat nog niet eerder gevraagd of voorgesteld.
Mochten we ooit nog eens de keuze voorgelegd krijgen om een coalitie te vormen met deze "anti-partij" dan zullen er toch de nodige garanties en keiharde afspraken vooraf gemaakt moeten worden, om mij enthousiast te krijgen. Voorlopig heb ik het even gehad.
Dan zie ik persoonlijk wel betere samenwerkingsmogelijkheden. Maar goed, laten we even het oordeel van de kiezer afwachten.

Oh ja, de vergadering duurde van half acht tot bijna middernacht. Meer hierover later.

Geplaatst op: 18-02-2006       23:30 uur
Reactie plaatsen  

 

Stedelijk Waterplan Hulst

Gisteravond naar een workshop geweest over het Stedelijk Waterplan van de gemeente Hulst. Aanwezig waren vertegenwoordigers van dorpsraden, een aantal raadsleden en ambtenaren van de gemeente Hulst en het Waterschap. Eerder is aleen "Verkenningsnota" opgesteld die nu heeft geleid tot een "concept Visie-nota". Voor alle kernen van de gemeente Hulst was de eventuele problematiek met water in beeld gebracht en waren daarvoor plannen gemaakt.
Voor Vogelwaarde zag het kaartje er als volgt uit:

http://www.gemhulst.nl/mdcms/contentimage/inhoud/regelgeving/waterplan/visiekernvogelwaarde.pdf

Door de aanwezige vertegenwoordigers van de dorpsraad van Vogelwaarde werd er nog eens op gewezen dat bij de aanleg van de natuurvriendelijke oevers langs de watergang ten zuiden van Vogelwaarde ook tegelijk maar wandel- en fietspaden moesten worden aangelegd. Ook werd gepleit voor wandelmogelijkheden van La Salette naar het wandelbos en van Schapershoek naar Boschkapelle via het bekende kerkepaadje. De gemaakte opmerkingen zouden worden meegenomen.
Het plan voorziet o.a. ook in een grotere waterberging in het wandelbos en het maken van een visstek langs de zuidelijke watergang.
Voor de volledige informatie over de waterplannen, ook voor andere kernen, zie:
http://www.gemhulst.nl/mdcms/showdetails.php?contentid=725

Geplaatst op: 8-02-2006       07:30 uur
Reactie plaatsen

Ook kandidaat bij verkiezingen Waterschap

Op 7 maart a.s. zal ik naast kandidaat voor de PvdA in Hulst voor de gemeenteraad, ook kandidaat zijn voor de verkiezingen voor een nieuw bestuur van het Waterschap. Geboren en getogen in de polders rond Ossenisse met een vader die bij het Waterschap werkte als kantonnier ben ik al m'n hele leven sterk ge�nteresseerd geweest in de werkzaamheden van het Waterschap. De afgelopen jaren was ik meestal wel aanwezig bij de regiobijeenkomsten die het waterschap jaarlijks belegde.
Nog steeds zie je op dat soort bijeenkomsten trouwens bijna alleen maar agrari�rs en dat is jammer. Niet alleen omdat het vaak interessante bijeenkomsten zijn, maar ook omdat de burgers nog te weinig ook hun belang inzien van het Waterschap.

Dat wil proberen in de komende jaren te veranderen door te pleiten voor een meer transparanter bestuur. Meer openheid zodat de burgers ook het grote belang gaan inzien.
Ook is er een grens bereikt wat betreft de lasten. Deze mogen de komende jaren niet meer verder stijgen.
Zie mijn verkiezingsfolder.

Geplaatst op: 30-01-2006       22:30 uur
Reactie plaatsen

Geef ambitie de ruimte!!

Gisteravond had de Zeeuwse Muziekschool een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Baudeloo-gebouw in Hulst. Als belangrijkste doelgroep waren alle raadsleden van Zeeuwsvlaanderen uitgenodigd. Jammer dat er maar een paar kwamen opdagen (2 raadsleden, 2 commissieleden en 1 wethouder uit Hulst).
Door de ZMS werd het meerjarenbeleidsplan 2006-2010 gepresenteerd. Belangrijk punt uit dit plan is het ontstaan van een netwerkorganisatie waarin ook andere kunsteducatie aan bod kan komen. Een aantal initiatieven waren al gestart en opvallend was dat al die activiteiten buiten Zeeuwsvlaanderen plaatsvinden.

Op een vraag van een Hulster amnbtenaar of ook door de ZMS kon worden gekeken naar samenwerking met de Kreatieve Vorming in Hulst werd steeds een ontwijkend antwoord gegeven.
Dat het ook onder de Schelde kan, dat bewijst Toonbeeld in Terneuzen die al langer meer disciplines onder haar hoede heeft.
Misschien moeten we in Zeeuwsvlaanderen maar eens kijken of we niet beter kunnen gaan samenwerken met Toonbeeld in Terneuzen. Samenwerken met de ZMS kan dan ook nog altijd nog via hun netwerkorganisatie.

 

Geplaatst op: 26-01-2006       18:00 uur
Reactie plaatsen  

Transparantie noemen ze dat!!

Afgelopen week kwam er weer een verslag van het B&W-overleg van Hulst in de mailbox. Na opening was het wederom een grote deceptie. Een cryptogram is er kinderspel bij vergeleken.
Al meermalen heeft de PvdA-fractie en de fractie van Progressief Hulst gevraagd om dit verslag nu eindelijk eens van een dergelijk nivo te maken, dat we er ook iets aan hebben. Hieronder laat ik een paar voorbeelden zien:
 

69.

Beleidsnotitie Wet Bibob.

 

Sector

Ruimte/bijz.wetten

 

Reg.nr.

Av/5.00316

 

Essentie

Notitie vaststellen ter voorkoming van ongewilde facilitering door gemeente van criminele activiteiten.

 

Besluit

Akkoord

d.d.

15-12-2005

30.

Klacht

 

Sector

Ruimte/c.t.

 

Reg.nr.

05/11767 av/5.00307

 

Essentie

Afdoening klacht

 

Besluit

Akkoord

d.d.

13-12-2005

 

 

38.

Archeologie

 

Sector

Middelen/archivaris

 

Reg.nr.

05/10739 av/5.00251

 

Essentie

Verzoek tot het doen van een opgraving afwijzen op de  regelgeving.

 

Besluit

Akkoord

d.d.

13-12-2005

Wie het snapt moet mij even een e-mail sturen. Ook wordt het zeer summiere verslag pas na een week naar de raad gezonden.
Hieronder een aantal voorbeelden uit het verslag van Gedeputeerde Staten van Zeeland. Dat wordt dus op dezelfde dag nog verzonden en is zeer informatief en duidelijk.

http://www.zeeland.nl/zeesterdoc/ZGS-O/ZEE/ZEE0/5015/501521_1.PDF

In de komende commissie Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) zal Rene van Domburg er namens onze fractie maar  weer eens vragen over stellen. Ik neem me voor om over enige tijd de bij het B&W-overleg aanwezige burgemeester en wethouders zelf eens te vragen of ze het snappen. Het is eigenlijk vragen naar de bekende weg!!
Weinig transparantie nog te bekennen. Misschien dat de nieuwe gemeentesecretaris hier verandering in kan brengen. Hoezo informatieplicht jegens de gemeenteraad! Laten we er dan maar een cryptogram van maken!!

Geplaatst op: 06-01-2006       18:00 uur
Reactie plaatsen  

Laat het nieuwe jaar maar beginnen

Afgelopen weken druk bezig geweest met het afsluiten van het medezeggenschapswerk bij Dow. Na 12 jaar gaan we weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voorlopig toch nog even bezig met inwerken van de nieuwe ondernemingsraad. Zeker een aantal belangrijke dossiers als ombouw van de  pensioenregeling, de introductie van levensloop, de nieuwe zorgverzekering en de invoering van een nieuw beoordelingssysteem gaan over naar de nieuwe ondernemingsraad.
We staan nu ruim 2 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 en dat zal in de komende tijd nog de nodige inspanningen vragen. We moeten in de komende tijd, met de hulp van alle leden, op zoek naar onze kiezers. Nu deden we dat al een paar jaar met regelmatige bezoeken aan de kernen en wijken, maar nu zal het nog intensiever moeten.
De aftrap van de campagne een paar weken geleden, waarbij praktisch alle mensen van de kieslijst en het bestuur aanwezig waren, geeft hoop voor de toekomst. De spirit zat er duidelijk in en als een homogeen team gaan we dan ook van start. Alle voorbereidingen zijn inmiddels door de campagnecommissie afgerond, het is nu aan ons om het uit te voeren.

Op m'n website nu ook geplaatst het verkiezingsprogramma dat in de algemene ledenvergadering van 28 november 2005 door de leden van de PvdA Hulst is vastgesteld. Behalve een goed programma hebben we nu ook weer een enthousiaste groep mensen op de kieslijst staan. Een goede mix van jong en oud. Lijsttrekker de 49 jaar jonge wethouder Paul Weemaes, lijstduwer de 67 jaar jonge Francois Hoefnagels.

Zie hieronder de lijst van kandidaten (klik hier voor foto alle kandidaten):

 1. Paul Weemaes, Janseniuslaan 41, 4561 NL Hulst

 2. Diana van Damme-Fassaert, Stationsplein 16,4561 GC Hulst

 3. Ron de Kort, Beukenstraat 5, 4581 BT Vogelwaarde

 4. Ren� van Domburg, Tolweg 69, 4561 RC Absdale

 5. Jeannine van Dorsselaer-Weemaes, de Ruijterlaan 21, 4567 CN Clinge

 6. Frank Smits, Houtmanstraat 6, 4562 AE Hulst

 7. Bennie Saman , Heerlijkheid 22, 4564 EL St.Jansteen

 8. Marino van Passel, Zandbergsestraat 1A, 4569 TC Graauw

 9. Kris Steenbeek, Columbuslaan 2, 4562 AM Hulst

 10. Monique Esseling- Inghels, Lijsterbes 1, 4564 GC St.Jansteen

 11. Willy Waumans, Oude Polderstr. 44, 4561 NJ Hulst

 12. Johnny Mariman, Bospad 1A, 4567 BS Clinge

 13. Dees Pauwels, Anjerstraat 40, 4587 AR Kloosterzande

 14. Lonneke Allaerts-Eelen, Bospad 3A, 4567 BS Clinge

 15. Carlo Picavet, Zoetevaart 13, 4561 GR Hulst

 16. Mustapha el Belhadji, Clausstraat 40, 4561 JD Hulst

 17. Tuur van Damme, Gentsevaart 101, 4565 ET Kapellebrug

 18. Frank Boussen, de Verrekijker 14, 4564 DA St.Jansteen

 19. Astrid van Dijk-van Trappen, Acaciastraat 23, 4581 BK Vogelwaarde

 20. Miel Schuerman, Poorterslaan 28, 4561 ZN Hulst

 21. Marnix Bogaert, Notendijk 6, 4583 SW Terhole

 22. Ro van Waterschoot, Poolsplein 5, 4587 CL Kloosterzande

 23. Rudy Boeijkens, Moerschansstr.202, 4561 ZE Hulst

 24. Gerard Bogaerd, Frisostraat 17, 4561 JG Hulst

 25. Judith de Meyer, Hoofdstraat 40B, 4564 AR St. Jansteen

 26. Jan Meersschaert, Binnenhof 5, 4561 EZ Hulst

 27. George Hiel, Piet Heinstraat, 4587 EK Kloosterzande

 28. Fons de Kock, v.d.Maelstedeweg 36, 4561 GT Hulst

 29. Huub Mangnus, Seerattstraat 14, 4561 MK Hulst

 30. Francois Hoefnagels, Oude Zoutdijk 6, 4561 HP Hulst

Geplaatst op: 30-12-2005       10:00 uur
Reactie plaatsen  

 

Goede tip over batterijen?

Een tijd geleden kreeg ik een tip van iemand die ik graag wil doorgeven, omdat het al een aantal keren prima heeft gewerkt.  Vaak zie je dat de capaciteit van de batterij van een gsm drastisch terugloopt. Dat komt vaak door "het geheugen" van die accu en is het gevolg van te vaak opladen van een nog redelijk volle batterij.
Ik, en ook een aantal andere mensen in mijn omgeving, hebben dit probleem al een paar keer op kunnen lossen door de batterij 24 uur in de diepvries te leggen. Als je 'm daarna weer 12 uur aan de lader legt is de capaciteit vaak weer op het oude nivo.
Probeer het ook maar eens als je gsm vaak snel leeg is.
Laat maar horen of het heeft gewerkt.
 

Geplaatst op: 6-11-2005       18:00 uur
Reactie plaatsen 

Woonzorgcentrum in Vogelwaarde (2)

Onlangs schreef ik in deze weblog een stukje over de mogelijke plaats van een te bouwen woonzorgcentrum in Vogelwaarde (klik hier)
Nu stond vandaag wederom een idee van gemeenteraadsfractie Groot-Hontenisse prominent in  BNDeStem. Nu onderschat ik zeker niet de samengebalde kennis en kunde van deze fractie. Want zeg nu zelf, als je in een fractie de boerenwijsheid van Luc (Mangnus), de financi�le kennis van Jean-Paul (Hageman) en de bouwtechnische kennis van Willy (Broekhoven) verzameld hebt, dan moet daar wel iets moois uit kunnen komen.
Ik ben het met hen eens dat er zeker grondige verbouwing moet komen aan het Dorpscentrum, waardoor dit in de toekomst  een echt centrum kan worden.
Maar door nu de zorgwoningen te koppelen aan die grondige verbouwing kan het ook wel eens zo zijn dat er voorlopig helemaal niets komt in Vogelwaarde. Want waar die financi�n vandaan moeten komen, dat wordt er nu even niet bij verteld. Ik denk dat er in onze gemeente momenteel ook andere prioriteiten zijn die schreeuwen om een oplossing dan het Dorpscentrum.
Het is gemakkelijk om allerlei luchtkastelen te bouwen, maar of we daar de zaak mee dienen, dat betwijfel ik.

Geplaatst op: 14-10-2005       13:00 uur
Reactie plaatsen

Fietsvoetveer Perkpolder - Hansweert

Vanmorgen hoorde ik op Omroep Zeeland wethouder Weemaes van Financi�n de uitspraak doen dat het college van Hulst het belangrijk vond dat de fietsvoetveer met een openbaar vervoersaansluiting er zou komen. Hij stelde voor het onderhoud van de ponton en omgeving daarvan 15.000 euro ter beschikking in de begroting van 2006. Voor de baggerwerkzaamheden verwees hij, later gesteund door de (toekomstige) reder, naar Rijkswaterstaat.
Ik ben het daarmee ten volle eens en als het nodig is dat er nog financi�n nodig zijn voor de aanlanding, dan moeten we nog maar eens goed kijken of die middelen te vinden zijn.
Niet voor niets heeft de PvdA-fractie een zienswijze in de MER-procedure ingebracht om de mogelijkheden voor een dergelijk fietsvoetveerverbinding te laten bestaan bij de plannen met Perkpolderhaven.
Wij denken dat het behalve voor onze eigen inwoners, ook toeristisch gezien belangrijk kan zijn in de toekomst.
 

Geplaatst op:12-10-2005       00:45 uur
Reactie plaatsen

ZMF wil het donkerder. U ook? Reageer.

Maandag 10 oktober jl. was ik aanwezig op een bijeenkomst van het ZMF (Zeeuwse Milieu Federatie) op het provinciehuis in Middelburg. Tijdens de bijeenkomst, die werd geopend door gedeputeerde Suurmond, werd een lichtkaart van Walcheren gepresenteerd. Vrijwilligers hadden alle overlast van te veel of verkeerd licht in kaart gebracht.
Ook was er voor elke gemeente een top-5 van meest storende lichtpunten vermeld. Voor de gemeente Hulst zag dit er als volgt uit:
 

Hulst

1. Stadswallen verlichting Hulst

 

2. Wegverlichting rondweg Terhole

 

3. Sportvelden Terhole, Hulst

 

4. Oeververlichting paardenbak kruispunt Zandstraat-Hontenissestraat

 

5. Schakelstation Cambronsestraat, Hulst

 

 


Opvallend dat daarbij de wegverlichting rondweg Terhole op een mooie tweede plaats staat, terwijl daar geen enkele verlichtingspaal staat. Zeer opmerkelijk. Waarschijnlijk bedoelen ze het stuk tussen de stoplichten aan Tivoli en de rotonde bij de Hontenissestraat.
Door de ZMF waren enige kenners van verlichting uitgenodigd die lieten zien dat verlichten vaak veel beter kan en er vele technische snufjes waren om dit veel beter voor mens en dier te doen.
In de workshops over landelijk en stedelijk gebied werd er stevig op los gediscussieerd, maar slotsom was wel dat het grootste probleem het gebrek aan financi�n waren.
Nu is onze gemeente ook "Vriend van de nacht" geworden. We moeten binnenkort maar eens vragen wat men hier nu verder concreet mee gaat doen. Lid worden is een, nu nog een vervolg. Overigens heb ik aan ZMF -directeur Tsjeu van Mierlo gevraagd wat er nu verder van aangesloten gemeenten verwacht werd, maar hier had men ook nog geen duidelijk beeld van.
Overigens zijn er op zaterdag 29 oktober a.s. een groot aantal activiteiten rondom de watertoren in Axel. Zie programma hieronder.
Persbericht ZMF met top-5 in alle Zeeuwse gemeenten
Programma watertoren Axel zaterdag 29 oktober a.s. (pdf-bestand)

Geplaatst op:12-10-2005       00:45 uur
Reactie plaatsen

CDA is de weg kwijt

Afgelopen week stond in BN/DeStem dat fractie-voorzitter Jac Steijaert van het CDA Hulst de PvdA loslippigheid verweet. Dit naar aanleiding van het door mij verzenden van een e-mail aan mijn fractiegenoten en wethouder Weemaes over hetgeen in een besloten vergadering begin juli was besproken.
Waarom meer dan 2 maanden later het CDA dit nog moet gaan orakelen in de rondvraag van het presidium is mij een raadsel. Het was immers in een (ook al weer besloten) bijeenkomst voorafgaand aan het presidium besproken.
Ik houd het er maar op dat het een gebrek aan kennis van IT-tools is bij fractievoorzitter Steijaert. Zij houden het het dus gewoon maar bij het bekende achterkamertjes-geklets. Ik mag tenminste aannemen dat ook zij wel informatie onder elkaar uitwisselen.
Overigens was ik wel weer blij om dhr Steijaert weer eens te horen. Het was de afgelopen tijd erg stil rond hem. De laatste weken hoorden we steevast vice-fractievoorzitter van Eck het woord voeren in de vergaderingen en in de pers. De gedachte kwam bij mij op dat dhr van Eck al warm aan het draaien was voor het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen.

Geplaatst op:28-09-2005       08:15 uur
Reactie plaatsen

Woonzorgcentrum in Vogelwaarde (1)

Net voor de zomer werd aan de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit voorgelegd dat diende om de komst van een woonzorgcentrum in Vogelwaarde planologisch voor te bereiden. Door het college was gekozen om het complex te bouwen in het wandelbos. Voor het verlies aan bos zou dit op een andere plaats worden gecompenseerd.
Diverse fracties stelden terecht vragen over deze plaats vanwege de nabijheid van transportbedrijf Scheerders en de manage aan de Rechte pad. Het kwam zo net tussen de twee milieucirkels in te liggen.
Door een meerderheid van de raad werd een motie van Willy Broekhoven gesteund waarin het college werd opgeroepen om te onderzoeken of het centrum ook kon komen op de plaats van de gemeentelijke werkplaats. Deze wordt immers amper meer gebruikt.
Waarschijnlijk gaat komende week het college aan de commissie laten weten dat deze optie niet mogelijk is of alleen tegen zeer hoge kosten. Wat dan?
Daarom denk ik dat uiteindelijk de plaats in het wandelbos nog niet zo verkeerd zal blijken te zijn. Als men nu tussen het nieuwe woonzorgcentrum en de Bossestraat een paar rijtjes bomen laat staan, dan houden ook de bewoners tegenover het wandelbos hun fraaie uitzicht op het groen.
Laten we niet net zoals in St.Jansteen een oeverloze discussie gaan voeren waarin iedereen er zich uiteindelijk mee gaat bemoeien. Dat betekent alleen maar dat het woonzorgcentrum er veel later komt dan wenselijk is. En daar zijn de inwoners van Vogelwaarde niet mee gediend.

Geplaatst op:11-09-2005       11:30 uur
Reactie plaatsen

Rijdende afzetting

Vanavond op weg naar de opening van de kunstgalerie in Hulst kwamen we tussen Terhole en Hulst, iets voor 't Hoog Huys, een bord tegen met daarop "Rijdende afzetting" met snelheidsbeperking. Het was 19.00 uur en natuurlijk was er geen enkele werkzaamheid meer te bekennen. Beperkingen opleggen zonder dat dit echt nodig is is ergerlijk en zorgt ervoor dat men dit soort waarschuwingen minder serieus neemt. Gewoon opruimen als het niet meer nodig is lijkt mij de oplossing.
Hebben jullie ook ergernissen binnen de gemeentegrenzen? Laat het mij weten.

Geplaatst op:02-09-2005       22:30 uur
Reactie plaatsen

De accu is geladen

Na een stille periode van bijna 2 maanden wordt eind deze week de reguliere politieke zaken weer opgestart. Als de planning wordt gehaald vallen voor het weekend de eerste enveloppen weer op de deurmat.
De stille periode is me dit jaar erg goed bevallen en ook uitstekend van pas gekomen bij alle verhuisperikelen van onze dochter in Breda. De werkzaamheden zijn daar praktisch afgerond, thuis nog wat laatste klusjes in en rond de keuken. Dus laten we maar beginnen.
Natuurlijk hebben de afgelopen periode niet helemaal stilgezeten en is er door velen in de partij gewerkt aan het verkiezingsprogramma voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. In concept is het nu vrijwel rond en wordt het in de komende weken tegen het licht gehouden en waar nodig bijgesteld. Definitieve vaststelling gaat gebeuren op een algemene ledenvergadering in november.
Door het plotselinge vertrek van gemeentesecretaris Caro van de Lijke moet er nu snel op zoek worden gegaan naar een vervanger (m/v). Belangrijk vind ik dat we dit snel oppakken. De rol van gemeentesecretaris is daar te belangrijk voor, zeker nog zo kort van de herindeling.
In het geruchtencircuit hoorde ik al signalen om functie maar niet op te vullen, maar dit is voor mij in ieder geval geen optie. Dit zou enkel een optie zijn als er weer een gemeentelijke herindeling voor de deur zou staan, maar dat lijkt mij niet aan de orde.
Op de eerstkomende fractievergadering op 12 september zal dit onderwerp zeker aan de orde komen.

Geplaatst op:01-09-2005       22:30 uur
Reactie plaatsen

Hulst via de korte route te bereiken

Vandaag een bericht op de voorpagina van BNDeStem over het feit dat er nu bij Bergen op Zoom een verwijzing naar Hulst komt via Antwerpen. Al jaren is dit een sterke wens van de gemeente Hulst. In het stukje wordt terecht een grote rol toegedicht aan het Tweede Kamerlid Myra Koomen. Graag wil ik vermelden dat ook dhr Gerry van Eeden uit Hulst (ook bekend van de nooit gerealiseerde Westerschelde-verbinding bij Perkpolder-Kruiningen) een niet onbelangrijke rol hierin heeft gespeeld.

Geplaatst op:01-09-2005       23:30 uur
Reactie plaatsen

Fietsen gestolen

Afgelopen week veel geklust in de nieuwe woning van m'n dochter in Breda, maar tussendoor ook nog een paar dagen ontspannen in Utrecht. We verbleven daar in de woning van m'n dochter die een paar weken op vakantie was naar Polen.
De fietsen mee, behalve goed om de omgeving te verkennen ook reuze handig in een stad als Utrecht.
De fietsen stonden 's nachts op slot voor de woning, bovendien vastgeklonken met 2 extra ketting- en kabelsloten aan de lantaarnpaal. Behalve de 3e nacht, toen bij thuiskomst de lantaarnpaal bezet was door een ander. We hebben de fietsen toen met de 2 extra sloten aan elkaar bevestigd en tegen de woning geplaatst voor het raam.
Of Marijke het een beetje aanvoelde, 's morgens om 04.30 uur werd ik ruw door haar gewekt met de mededeling dat beide fietsen waren verdwenen.
Een half uur later zat ik achter de laptop al via internet aangifte te doen. Toen ik 's morgens om 08.00 uur naar AH ging om wat zaken voor het ontbijt te halen en ik een rondje door de buurt liep, zag ik tot m'n blijdschap de fiets van Marijke staan. Op slot, maar wel was de, eraan vastgeketende fiets van mij verdwenen. In de loop van de morgen ben ik op het politiebureau de eerder gedane aangifte via internet gaan corrigeren. Daar kreeg ik te horen dat men in de stad gewoon rondloopt met betonscharen en slijpschijven op een accu. Ik heb het onlangs nog zelf getest op een kapot kabelslot: een slijpschijf gaat er door als door zoete koek. Op dit gebied zijn in een stad als Utrecht waarschijnlijk alle normen en waarden al verdwenen en koopt ook menigeen een gestolen fiets. De fiets die aan de lantaarnpaal stond zodat onze fietsen er niet aan konden, was een vrij nieuwe Gazelle. Echter wel zonder een normaal fietsslot. Volgens mij kan dat alleen maar betekenden dat het ook een gestolen exemplaar is. Achteraf blijkt de schade beperkt te blijven tot enige tientallen euro's aan sloten en accessoires omdat mijn 6 maanden oude fiets goed verzekerd was. Alle bescheiden zijn inmiddels onderweg naar de verzekeringsmaatschappij en over een aantal weken kan ik weer op een vergelijkbare fiets rondkarren. Nu zijn we nog twee weken in de weer om thuis een andere keuken te plaatsen en de oude op te bouwen in de garage. Als dat klaar is, kan ik weer aan de slag bij Dow en zullen ook de eerste enveloppen van de gemeente Hulst weer wel op de deurmat ploffen.

Geplaatst op:2005-08-08       00:30 uur
Reactie plaatsen

Eindelijk vakantie

Vanavond de laatste raadsvergadering die redelijk vlot werd afgerond. Dit ondanks de introductie van de twee partijen waar de gemeente Hulst mee in zee gaat om het plan Perkpolder verder te ontwikkelen. Beide partijen Am Wonen en Rabo Vastgoed stelden zich voorafgaand aan de raad
voor. Zie persbericht.

Daarna nog een uitgebreide inspraak over de problematiek van de Tivoliweg. Woningen daar langs gelegen hebben flink te lijden van de vele zware vrachtwagens en bussen die daar dagelijks passeren met de nodige scheuren in de langsgelegen woning als gevolg.
Om kwart voor tien kon voorzitter Jan-Frans Mulder de vergadering al afsluiten.
In de rondvraag heb ik nog opmerkingen gemaakt over de negatieve en verkeerde berichtgeving van Omroep Zeeland TV over de bezuinigingsbespreking van afgelopen dinsdag..
Voor de PvdA-fractie was deze bijeenkomst redelijk positief afgesloten. Alle voorstellen die een lastenverzwaring voor de burgers van Hulst zouden betekenen waren door een meerderheid afgewezen. Voor ruim 1,1 miljoen euro aan bezuinigingen  was een meerderheid gevonden. Aan het college van B&W om de resterende 200.00 euro te vinden.
Als PvdA-fractie hebben we er alle vertrouwen in dat het college onder leiding van onze wethouder van Financi�n Paul Weemaes dat resterende gat kunnen dichten.
Teleurstellend vonden we de negatieve verslaggeving van Omroep Zeeland TV die hun oor vooral lieten hangen naar een aantal fracties die nogal negatief de zaak benaderden, hetgeen in onze ogen zeker niet nodig is. Met elkaar hebben we een goed en constructief debat gevoerd met een mooi resultaat. Ook sloeg Omroep Zeeland de plank volkomen mis wat betreft de extra inkomsten van de parkeergelden. De extra 50.000 euro komen niet zoals gemeld uit een verhoging van de parkeergelden, maar komen uit een verwachte stijging van het aantal betalende parkeerders.
Dit was duidelijk in de aangeleverde stukken vermeld, maar ronduit gemist door de regionale omroep.

Tot midden september zijn er voorlopig geen raadsvergaderingen en kunnen we die tijd gebruiken om onze prive-zaken weer een beetje te behartigen. Want dat schiet er vaak wel eens bij in.

Ook kunnen we deze periode goed benutten om de verkiezingen van volgend jaar een beetje voor te bereiden met de samenstelling van de lijst voor de verkiezing en voor het schrijven van het verkiezingsprogramma.
Op vrijdag 9 september a.s. hoop ik alle collega's met partners weer tegen te komen bij de raadsexcursie die wordt gehouden in Hulst en die door de raadsleden zelf wordt betaald.
Ik hoop echter in de komende weken toch wekelijks een bijdrage aan deze weblog te kunnen leveren.
Ik wens alle burgers van Hulst een leuke en ontspannen vakantie toe en daarvoor moet je echt niet ver weg te gaan. Ook ik zal dit jaar weer m'n vakantie vieren in ons mooie Zeeuwse landje.

Geplaatst op:2005-07-15       00:30 uur
Reactie plaatsen

Gemeenschappelijke regelingen niet boven de wet

Afgelopen vergadering van de commissie Samenleving vorige week donderdag is door mij aan wethouder Weemaes het verzoek gedaan om van alle Gemeenschappelijke Regelingen aan geven op welke wijze ook daarop kan worden bezuinigd zonder op hoge kosten te worden getracteerd. Nu we in de komende jaren waarschijnlijk er ook niet onderuit kunnen om ook op de subsidies van onze verenigingen te bezuinigen, kan het niet zo zijn dat gemeenschappelijke regelingen als bv de zeeuwse muziekschool hier van uitgesloten zijn.
Nu is het niet mijn opzet om op alle gemeenschappelijke regelingen te bezuinigen, maar ik denk dat het fair is dat een paar ervan ook een evenredige bijdrage leveren aan de komende bezuinigingsronde die er ongetwijfeld moet komen.  En voor mij is de zeeuwse muziekschool er zo eentje.
De PvdA vindt dat de spaarzame euro'tjes dan beter kunnen worden gebruikt om de voor- en naschoolse opvang in te richten met kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.
Daardoor versterk je de basisscholen en dus ook de leefbaarheid van de wijken en kernen.

Geplaatst op:2005-07-5 23:00:35
Reactie plaatsen

Amendementen en motie vinden onvoldoende steun

Ik kon donderdagavond tijdens de raadsvergadering praten als Brugman, het hielp niets. Men hoorde het aan, maar men luisterde niet. Velen dachten aan hun eigen toko en hadden geen oog voor de essentie waar het om ging. Alleen Progressief Hulst stond open voor de aangevoerde argumenten en steunde ons.
Zoals het subsidiebeleidsplan nu is vastgesteld betekent het dat sommige jeugdsporters (visclubs) wel subsidie krijgen zonder dat ze zijn aangesloten bij een overkoepelende bond en andere jeugdige sporters (bv judo Clinge) geen subsidie krijgen. Volgens mij is dat een behoorlijke ongelijkheid.
Ik ga in de komende week ook een officieel verzoek indienen om alle functies en lidmaatschappen van clubs en verenigingen van alle raadsleden en wethouders gewoon via de gemeentelijke webpagina bekend te maken. Misschien snappen we dan waarom soms besloten wordt zoals er wordt besloten.

Geplaatst op:2005-06-3 23:30:35
Reactie plaatsen

Besloten bijeenkomst! Waarom moet dat zo?

Dinsdag 24 mei was er een besloten bijeenkomst van de gemeenteraad van Hulst met de gedeputeerde Thijs Kramer over de verdieping van de Westerschelde. Vanwege andere verplichtingen ivm mijn werk had ik mij hiervoor afgemeld bij de raadsgriffier.
Waarom deze bijeenkomst eigenlijk een besloten karakter had, is voor mij een raadsel. Laat in de middag bezorgde de gemeentebode onderstaande documenten bij alle raadsleden. Bovendien kregen we ze ook in de e-mailbox. Wat daar nu allemaal voor geheime dingen in staan heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Brief aan gemeenteraad
Concept Verdieping Ontwikkelingsschets
Concept standpunt Verdieping BOWS

Een paar ge�nteresseerde PvdA-leden wilden de bijeenkomst bijwonen, maar hen werd de toegang geweigerd. Dit is nu binnen 2 maanden al de 3e besloten bijeenkomst van de raad of een commissie en ik vraag me echt af of men de burger wel echt wil betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming. Voor deze bijeenkomst was dit echt onnodig. Het betrekken van de burger bij het bestuur wordt meer beleden met de mond dan met daden.
Interessant is ook om te weten op wiens initiatief dit overleg een besloten karakter had: van de gemeente of van de gedeputeerde Kramer?

Geplaatst op:2005-05-25 00:30:35
Reactie plaatsen

Kerkepad heeft nog steeds een kans!!!

Afgelopen week is er weer een belangrijke stap gezet op weg naar het in ere herstellen van het oude kerkepaadje van Schapershoek naar Boschkapelle. Ten behoeve van dit project moeten er enige percelen  worden geruild. Behalve met de belangen van de grondeigenaren moet ook met de belangen van de pachter rekening worden gehouden. Ook diende bij de ruil te worden gezorgd dat de oorspronkelijke loop van het pad zoveel mogelijk werd benaderd. Het zou te ver voeren om alle knelpunten hier neer te schrijven, maar inmiddels hebben we al vele overlegjes gevoerd met alle partijen. Bovendien zouden de kosten voor de gemeente, gezien de huidige financi�le situatie, beperkt moeten blijven.
De beschikbare provinciale subsidie voor dit project is diverse keren met instemming van de provinciale ambtenaren doorgeschoven, maar gelukkig is die nog steeds beschikbaar. Het na intensief overleg  nu overeengekomen voorstel moet in de komende weken door alle partijen met een handtekening worden bezegeld en notarieel worden vastgelegd. Voor de dorpsraad, Sandra Dobbelaar, ook uit Vogelwaarde afkomstig en werkzaam bij St.Landschapsbeheer Zeeland, en mijn persoontje zal dat zeker reden zijn om een klein feestje te bouwen. Maar dan nog zijn we er zeker nog niet. Dan begint de klus pas echt voor de dorpsraad en de inwoners van Vogelwaarde. Sponsoren zullen moeten worden gezocht om het project tot een goed einde te brengen. De subsidie van de provincie is immers zeker niet voldoende.
Ook moet er nog worden gekeken waar voor een redelijke prijs een brug kan worden gebouwd of tweedehands kan worden gekocht. Mensen die suggesties hebben hiervoor kunnen via e-mail zich bij mij of de dorpsraad melden.

Geplaatst op:2005-05-23 21:40:35
Reactie plaatsen

Dorpsfilm binnenkort verkrijgbaar

Uit de erfenis van Stichting Walhalla is de oude dorpsfilm van Boschkapelle opgedoken. Deze film is indertijd aangekocht door de Stichting en bewaard. Nadat bij Omroep Zeeland was gemeld dat de film beschikbaar was voor vertoning is de oude 8 mm film door Omroep Zeeland omgezet naar VHS. In een tweetal uitzendingen is een klein gedeelte van de film onlangs op tv vertoond bij Terugkieke. Vanwege de grote vraag is besloten om de film op video en dvd aan te bieden. Naast de film van Boschkapelle van 1969 zal ook worden toegevoegd de film van Stoppeldijk van 1960 en de tv-uitzendingen van beide films.
De kopie�n worden gemaakt door een deskundig bedrijf en zijn van topkwaliteit. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar het Feestcomit�.
Binnenkort wordt huis-aan-huis informatie verspreid en kan middels een inschrijfstrook de vhs-band of dvd worden besteld.

Geplaatst op:2005-05-23 21:40:35
Reactie plaatsen

Woonvisie onvolledig,veel te weinig en te weinig "out of the box" gedacht.

Afgelopen dagen is in 2 commissies de concept-woonvisie besproken. Ik was niet bij de commissie Ruimte en weet dus alleen via de regionale krant wat daar is besproken over dit onderwerp.
Ging het in de commissie Ruimte vooral over St.Jansteen, in de commissie Samenleving werd vooral Vogelwaarde aan de orde gesteld.  Dat zal ook wel iets te maken hebben met de achtergrond van een paar commissieleden.
Volgens de voorliggende woonvisie zit er tot 2014 geen nieuw bestemmingsplan in de planning en moet in Vogelwaarde worden volstaan met het bouwen op lege plaatsen binnen de kern. Zo staan er 4 woningen gepland op Rapenburg 118-120 (Kindt?????) na 2011, vanaf 2008 jaarlijks 1 woning op een lege plaats in de Kerkhofpad en van 2008 jaarlijks 2 woningen in de Bossestraat. De 24 zorgappartementen laat ik nu even buiten beschouwing, maar daar kom ik zo op terug. Buiten het feit dat bovenstaande aantallen veel te weinig zijn en er ook maar moet worden afgewacht of op die plaatsen mensen willen bouwen, wordt ook in deze woonvisie t/m 2014 niet gerept over de vorming van een echte dorpskern in Vogelwaarde. Een 7-tal jaar geleden is hier al eens een onderzoek naar gedaan door het bureau RBOI. In dit plan zou centraal, op de plaats van de huidige sportvelden, een prachtige kern kunnen worden gemaakt. Met een centraal plein, het Dorpscentrum en de basisschool echt als DE kern van Vogelwaarde. Ook zou dit de ideale plaats zijn voor de 24 te bouwen zorgappartementen, vlakbij voorzieningen als het Dorpscentrum, waar mogelijk dan ook de bejaardenbonden hun onderkomen hebben gevonden, de basisschool en de bibliotheek. Een veel betere plaats dan men nu in gedachten heeft in het bos tegenover de brandweerkazerne. Natuurlijk moeten er dan wel nieuwe sportvelden voor VV Vogelwaarde worden aangelegd, bv in de Rechte pad. Vogelwaarde een echte kern en de voetbalclub een nieuwe moderne accomodatie aan de rand van het dorp. Dat is nu nog eens een win-win situatie.
In de commissie Samenleving is dit nu voor het voetlicht gebracht en in de komende raadsvergadering op donderdag 2 juni a.s. zal ik dat zeker weer gaan doen, zo ook Jean-Paul Hageman. Het zou een gemiste kans zijn. En om ook even naar St.Jansteen te kijken. Deze sterk groeiende kern heeft duidelijk behoefte aan een ruimer gemeenschapshuis dan nu met de Warande beschikbaar is. Ik denk dat er een kans ligt om op deze locatie (zorg)woningen en een nieuw, ruimer opgezet gemeenschapshuis te bouwen. Bij Ossenisse worden 6 woningen gepland tot 2014. Als je echter rondkijkt ter plaatse en ook praat met inwoners van Ossenisse weet niemand die lokaties binnen de bebouwde kom te vinden. Daarom willen wij ook dat het college er voor zorgt dat het initiatief om aan de Weststraat een paar woningen te bouwen, wordt ondersteund. Door het  verplaatsen van de komgrens kan dat snel worden geregeld en is er eindelijk weer eens een re�le bouwmogelijkheid in Ossenisse. Ik ben van mening dat de concept Woonvisie een leuke aanzet is, maar zeker nog niet volledig is. Ook heb ik in de commissie aangegeven dat de plannen per kern besproken dienen te worden met alle dorpsraden. Misschien levert dat nog de nodige creatieve idee�n op.

Geplaatst op:2005-05-20 20:40:35
Reactie plaatsen

Neemt bestuurlijk Hulst de jeugd serieus in Vogelwaarde?

Tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad Vogelwaarde begin april was behalve het college van Hulst ook een behoorlijke groep jongeren aanwezig. Tijdens de rondvraag bleek waarom zij waren gekomen.
Een grote groep jongeren "hangt" steeds bij het bankje op de hoek van de Bossestraat en het Kerkhofpad. Doordat ze met zo velen zijn, passen ze niet op dat ene bankje en versperren ze met alle fietsen en brommers ook het trottoir.
Aangezien achter de bank een paar bosjes staan , naast het trafogebouw, zou het volgens hen voor iedereen goed zijn als er een paar bosjes verwijderd zouden worden, wat extra tegels zouden worden neergelegd en misschien ook nog een extra bankje werd geplaatst.
Hierdoor zouden zij voldoende plaats krijgen en zouden ook passanten geen last meer van hen hebben.
Na hun pleidooi werd door de wethouder toegezegd dat de zaak bekeken zou worden.
We zijn nu 6 weken verder en er zijn nog geen aanwijzingen dat er ook iets staat te gebeuren op die hoek.
Daarom heb ik dit weekend maar een e-mailtje gestuurd naar wethouder Pauwels en de ambtenaar belast met de dorpsraad Vogelwaarde met de vraag of er nog iets gaat gebeuren.Als op deze vraag van de jeugd geen fatsoenlijke reactie komt, moeten we vrezen dat weer een grote groep jonge mensen hun geloof in het lokale bestuur verloren hebben. Dat zou een gemiste kans zijn.

Geplaatst op:2005-05-15 22:35:35
Reactie plaatsen

Vuilbakje Rapenburg opgelost

Ruim 2 jaar geleden werd tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad in Vogelwaarde, waarbij voltallige college van B&W van de gemeente Hulst aanwezig was, door Michel de Rooy het probleem van het vuilbakje IN de bank aangekaart. Op de hoek Bossestraat / Rapenburg staat een bank naast het bushokje met een vuilbakje geplaatst tussen de planken van de bank. Zie de foto hieronder.

Behalve dat er minder plaats was op de bank, was een gevulde vuilbak, zeker in de zomer, geen pretje om naast te zitten.

Toen het werd aangekaart voorjaar 2003 werd door de verantwoordelijke wethouder de Deckere toegezegd om er naar te laten kijken en het op te lossen.

Tijdens de jaarvergadering in 2004 waren er echter nog geen vorderingen te melden. Ook afgelopen april bij laatste jaarvergadering kon nog niet worden gemeld dat het was opgelost.
Omdat ik een en ander toch redelijk beschamend vond heb ik van de situatie een foto gemaakt en deze via e-mail naar de wethouder gestuurd. Een reactie kwam ook daar niet op, maar dat schijnt bestuurlijk gewoon te zijn in Hulst. Onlangs legde wethouder de Deckere nog omstandig uit in de raadsvergadering dat als mensen geen reactie kregen, hij er mee bezig was!!!!!
Uiteindelijk heb ik de foto maar gestuurd naar de contactpersoon voor de dorpsraden, Jan van Drongelen. Nog dezelfde dag nam hij contact op met zijn collega van openbare werken en wat in een paar jaar niet voor elkaar kwam, dat werd nu in 1 dag gedaan. Zie het resultaat hieronder:

De mannen van Rapenburg kunnen weer gebruik maken van de hele bank. De afgelopen dagen heb ik er 's avonds niemand zien zitten, misschien dat ze nog even moeten wennen aan de verandering.

Geplaatst op:2005-05-14 16:15:35
Reactie plaatsen

Woensdag 11 mei 2005 - Hoorzitting Onder de Toren

Vanmiddag enige tijd ingeruimd voor het bijwonen van de hoorzitting over het plan Onder de Toren achter de Hulster basiliek.
Door een procedure, ingezet door de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten bij de rechtbank, is het plan op procedurele gronden afgewezen. Door de ambtenaren is nu een zogenaamde "Nota van Toelichting" geproduceerd die zorgt voor meer onderbouwing van het plan en de wijze waarop het wordt uitgevoerd.
Inmiddels is voorzitter Gielen van het strijdtoneel verdwenen en wordt het woord gevoerd door de secretaris van de kring mr H.de Jonge uit Koewacht.
Deze woordvoerder was van mening dat er aan de feitelijke situatie weinig tot niets was veranderd. Hij vond het jammer dat de gemeente niet geprobeerd heeft in de afgelopen maanden tot een goed overleg te komen en niet alleen tot het uitwisselen van de meningen.
De aanwezige wethouder Ben Pauwels, procedureel door de wol geverfd, voelde een en ander goed aan en zal naar verwachting die uitdaging wel opnemen.
Toch was het plan op een aantal onderdelen wel gewijzigd door het aanpassen van de rooilijn en de hoogte op een paar plaatsen. Ook waren er nu prachtige silhouettekeningen voorhanden, waarbij een goede indruk kon worden gekregen van situatie na de bouw van de appartementen. De meesten waren het er over eens dat het best moet kunnen, dit natuurlijk ook afhankelijk van te gebruiken materialen.

Opvallend was ook dat de commissie onvolledig was. Lid L. Reijns en plaatsvervanger A. Dobbelaar waren geen van beiden aanwezig. Wel aanwezig waren voorzitter G. Christiaanse en lid Jos van Eck, wethouder Pauwels, een vertegenwoordiger van de projectontwikkelaar Planoform en een 4-tal ambtenaren. De commissie zal naar verwachting binnen 14 dagen een advies uitbrengen aan het college.

Overigens vraag ik me af of het niet beter zou zijn om een geheel onafhankelijke commissie Bezwaarschriften in te stellen zonder bemoeienis van raadsleden. Dit lijkt mij zuiverder..
Laat even weten of jullie dat ook vinden?

Geplaatst op:2005-05-11 16:55:35
Reactie plaatsen

Maandag 2 mei 2005 - Vlasroute gepresenteerd

Vanmiddag is in het Vlasmuseum in Koewacht (Eikenlaan 45) een nieuwe fietsroute gepresenteerd, de Vlasroute. Een Themafietsroute die voert langs en door de vlasstreek in Oost-Zeeuwsvlaanderen. Grote motor achter de totstandkoming van de route is Gijs van Heijningen uit Ossenisse, in de kop van de gemeente Hulst. Al jaren gefascineerd door vlas heeft hij alles uit de kast gehaald om deze mooie route voor elkaar te krijgen. Met subsidie van Vitaal Platteland en hulp van de provincie Zeeland, gemeente Hulst en de Rabobank.
Vooral in de maand juni is het een route die de fietsers langs de prachtig kleurende velden voert.

Een prachtig initiatief, maar wat we echt nodig hebben is een veel groter gebiedsplan, waarin we mogelijkheden geven aan ondernemers om toeristische zaken te ontwikkelen. Het wordt tijd dat in Hulst de koppen bij elkaar worden gestoken en de krachten worden gebundeld. Er is hier meer potentie dan menigeen denkt. Zie folder.

Geplaatst op:2005-05-02 23:05:35
Reactie plaatsen

 

Vrijdag 29 april 2005 - Webpagina openbaar

Alhoewel nog lang niet klaar heb ik de webpagina toch maar alvast op de webserver geplaatst. Ook de weblog op Zeelandnet is gestopt. Vanaf vandaag zal ik verdergaan op deze pagina.
 

Geplaatst op:2005-04-26 18:12:35
Reactie plaatsen

Generaal pardon (19)

Ik heb er geen woorden voor. Geen generaal pardon voor de asielzoekers die al vele jaren in Nederland verblijven. Alle emoties gaan momenteel door mij heen: Boos, verdrietig, onbegrip Zojuist beelden gezien over de actie bij de Tweede Kamer in combinatie met het wegstemmen van een motie van de PvdA.
Zo'n regering zonder enkel gevoel mag niet blijven. Ik zou me schamen als Cda-er. Dat heeft dus niets met christen zijn te maken.
Ik hoop dat de mensen nu eindelijk eens inzien dat deze partijen zo snel mogelijk moeten worden weggestemd.
Ze zijn nu al een paar jaar bezig om alles wat is opgebouwd rucksichloos af te breken. Zonder gevoel, koud en kil.Ik heb er geen woorden voor.

Geplaatst op:2005-04-26 18:12:35
Reactie plaatsen


 

Domeinnaam aangevraagd (18)

Gisteren een eigen domeinnaam laten registreren. Al diverse keren een website gelanceerd, maar niet goed doordacht. Ik ga me in de komende tijd een beetje meer verdiepen in de wijze waarop een website functioneel kan worden gebouwd. Doelstelling is om voor de zomer de website nog te lanceren. Als er mensen zijn die suggesties voor me hebben, dan houd ik mij van harte aanbevolen. In de komende week ga ik natuurlijk ook flink op zoek naar websites van andere personen die actief zijn in de publieke sector.Noteer alvast: www.rondekort.nl

Geplaatst op:2005-04-25 23:00:05
Reactie plaatsen


 

Brief aan de koningin Hare Majesteit de Koningin

Op 30 april vieren wij het feit dat U 25 jaar ons staatshoofd bent. Vijf dagen later vieren we 60 jaar bevrijding. Bevrijdingsdag is een dag waarop we beseffen dat vrijheid een groot goed is, een verworvenheid. Uit de vele redes die Uwe majesteit in de afgelopen 25 jaar heeft uitgesproken en uit de intense betrokkenheid van U en Uw echtgenoot prins Claus, blijkt hoezeer vrijheid, mensenrechten en menselijke waardigheid U aan het hart gaan. In ons land verblijven mensen die noodgedwongen de onvrijheid in hun geboorteland moesten ontvluchten. Deze mensen vonden hier een veilig, voorlopig onderdak en de procedure om te onderzoeken of ze voor asiel in aanmerking kwamen werd in gang gezet. Bureaucratie en het langdurige proces van de oude asielprocedure hebben echter duizenden vluchtelingen in een niemandsland geplaatst. Pas na vele jaren nam de politiek een beslissing. Uitgeprocedeerd. Uitgewezen. Mensen mogen niet langer hier blijven, maar kunnen ook niet terug naar het land dat ze niet meer als het hunne beschouwen. Het zijn mensen die Nederland als een thuis ervaren. Velen van hen hebben kinderen die hier in Nederland geboren zijn, die hier naar school gaan, zich veilig en geborgen voelen. Hun schrijnende verhalen hebben vele Nederlanders diep getroffen. Toch staan wij, Nederlandse burgers, die met de mensen achter de cijfers hebben kennis gemaakt, machteloos. Wij houden van Nederland, zijn trots op de gastvrijheid van dit land, maar zien met schaamte dat de bureaucratische procedures hebben geleid tot onmenselijkheid. Gezinnen vallen uiteen. Kinderen moeten terug naar een land dat ze niet kennen en waarvan ze de taal vaak niet spreken. Vrouwen naar landen waar ze geen familie meer hebben, of ooit zijn mishandeld en verkracht. Mannen naar gebieden waar ze zich onveilig wanen. Deze mensen gaan niet naar huis. Want inmiddels is Nederland hun thuis. Terugkeren is een weg naar de duisternis. Met deze brief vragen wij, Nederlandse burgers - op persoonlijke titel - U, Majesteit, om een royaal gebaar. U bent immers de enige die boven alle partijen staat. Een waarlijk groots geschenk aan het Nederlandse volk, in dit jaar 2005 van uw 25-jarig regeringsjubileum en van 60 jaren vrijheid zou een royaal pardon kunnen zijn: een verblijfsvergunning voor deze (uitgeprocedeerde) vluchtelingen. Voor deze mensen is vrijheid geen vanzelfsprekendheid, maar een geschenk! Voor ons zou Uw royale gebaar een bevrijding zijn. Want als inwoners van Nederland zijn we medeverantwoordelijk voor het lot van deze (uitgeprocedeerde) vluchtelingen. Waar het hart van zoveel mensen spreekt, hopen wij op een royaal gebaar van U, Majesteit, op een koninklijke geste aan het Nederlandse volk. Teken je mee? Dat doe je hier: www.eenroyaalgebaar.nl

Geplaatst op:2005-04-15 19:53:40
Reactie plaatsen


 

Subsidiebeleidsplan (16)

Gisteravond een lange zit bij de commissie Samenleving. Klokslag 23.00 uur tikte de voorzitter de vergadering af. Het was een lange, maar geanimeerde vergadering geweest met een aantal belangrijke onderwerpen die voldoende stof aanleverden voor boeiende debatten.
Bij het laatste onderwerp, de evaluatie van het subsidiebeleidsplan,werd aan het eind van de vergadering door mij aangetoond dat er een grote ongelijkheid bestond tussen de jonge vissertjes van de Clingse Hengelaars en de jonge judoka's van de Clingse judoclub. De Clingse hengelaars krijgen voor ieder jeugdlid, niet aangesloten bij een overkoepelende bond, namelijk 7 euro. De judoclub krijgt voor de niet aangesloten leden helemaal niets. Deze rechtsongelijkheid kan voor de PvdA-fractie dus echt niet.
Ook waren wij de enigsten die pleitten voor een betere subsidie voor het beleidsveld Volkscultuur: Oranjecomite's, feestcomite's enz
Mooi kon worden vastgesteld dat het nog wat meer geld toestoppen aan de muziekverenigingen bij het CDA wel door de beugel kon. Wellicht komt dat omdat doordat een raadslid in het bestuur van de muziek zit.
Regelmatig vergeet men de gemeentelijke belangen en komen verenigingsbelangen naar boven.
Dat wordt nog een flink debat in de komende raad.
 

Geplaatst op:2005-04-15 19:14:36
Reactie plaatsen


 

Scholing ledenserviceconsulenten FNV Bondgenoten (15)

Vandaag met collega Francois Hoefnagels naar Dordrecht geweest om de eerste van 3 dagen bijscholing voor Ledenserviceconsulenten te volgen. Nu de Ledenservice door FNV Bondgenoten weer in eigen beheer wordt gedaan, is het zeer zinvol om ook alle consulenten (vrijwillige kaderleden van de bond) op 1 lijn te hebben. Zij hebben een belangrijke filterfunctie voor alle aangemelde vragen via de Vakbondscentra. Behalve dat moeten zij ook zorgen dat de leden op een goede wijze worden geholpen. Beter geen antwoord dan een verkeerd antwoord.
Belangrijke wijziging bij de intake van de vragen is de zogenaamde "knip". Dat wil zeggen dat een volledige intake meestal uit 2 losstaande momenten moet bestaan.
In het eerste contact moeten alle gegevens en ook de vraag helder zijn. In het tweede moment kan met het antwoord of advies worden gekomen. Afhankelijk van de complexiteit kan dat tweede moment kort na het eerste moment al zijn of mogelijk een week later. Ook kan dat laatste via een e-mail of telefoon worden gedaan.
Belangrijk onderdeel van de 3-daagse cursus is wel de afsluitende toets waar moet blijken of de behandelde stof ook wordt beheerst. Dat vind ik een prima zaak en haalt ook de vrijblijvendheid weg.
 

Geplaatst op:2005-03-24 23:28:04
Reactie plaatsen


 

MER plan Perkpolder (14)

Vanavond even op de fiets naar Kloosterzande gereden om de hoorzitting over het plan Perkpolder bij te wonen. Een goede training voor m'n knie die 6 weken geleden is geopereerd.
Voorzitter Willy Broekhoven had juist de aftrap gegeven toen ik binnenkwam. De publieke tribune van de oude raadszaal was tot de laatste plaats bezet.
Een beperkt aantal mensen voelde zich geroepen om een zienswijze te laten horen. Een tweetal personen riep op om te kiezen voor de variant Recreatiedorp. In deze variant kunnen woningen en appartementen worden gebouwd vlakbij de Westerschelde. Een aantal insprekers klaagden ook dat door de voorkeursvariant van de gemeente hun uitzicht vanaf de Groenendijk (Lange Munt) richting Perkpolder zou verdwijnen.
Door een tweetal insprekers, een zelfs in de vorm van een prachtig lied op de tonen van het Zeeuwsvlaams volkslied, deden een pleidooi om in de  MER-procedure ook de aanlanding van een boot mee te nemen. Niet voor een toeristisch bootje in het kader van Rondje met een pontje, maar voor een volwaardige OV-verbinding tussen Perkpolder en Hansweert.
Persoonlijk ben ik het daar zeer mee eens. Het lijkt mij een kleine moeite om dat te doen. Een boot met een volwaardige aansluiting op het openbaar vervoer zou weer een zegen zijn voor onze streek.
Ik zal dat in de komende weken ook binnen onze fractie aan de orde stellen. Indien het er toch van gaat komen, moeten weer extra kosten worden gemaakt. En dat zou zonde zijn.
Als allerlaatste werd door de uitbaatster van het cafe in de Noordstraat een  verzoek gedaan richting het college om aan de (oudere) bewoners van het gebied eens een simpele uitleg te komen geven.
Burgemeester Mulder en wethouder Pauwels knikten beiden goedkeurend, zodat er binnenkort een intieme toelichting gegeven zal worden in het gezellige cafeetje in de Noordstraat.
Al bij al duurde de hoorzitting minder dan een half uur.

Geplaatst op:2005-03-16 21:40:01
Reactie plaatsen


 

Blaauwe Hoeve (13)

Alhoewel het natuurlijk niet op de agenda stond van de commissie Samenleving stond, kwam op verzoek van wethouder Weemaes gisteravond burgemeester Mulder naar de commissie om een uitleg te geven over de brand, die in de namiddag in de Blaauwe Hoeve had gewoed.
Eerder wilde het CDA bij monde van Adrie Totte de zaak agenderen om over te discussieren. Waarover was voor de meeste commissieleden ook niet duidelijk en om nu nog meer onrust te gaan zaaien leek voor de overgrote meerderheid niet zinvol. Sommigen wisten zelfs nog van geen brand af.
Ik denk dat wethouder Weemaes er verstandig aan heeft gedaan om de burgemeester te laten komen. Voor je het weet doen commissieleden maar emotionele uitspraken die alleen maar meer onrust zaaien en absoluut niks oplossen.
Wel keek ik vandaag op van het persbericht dat burgemeester Mulder had besloten om geen toestemming te geven om de mensen te laten terugkeren in het gebouw voordat alle meterkasten vervangen zouden zijn. Daarover had hij de avond tevoren in de commissie met geen woord gerept. De suggestie werd in de commissie Samenleving namelijk wel gedaan: door wethouder Paul Weemaes.
Het zou dan ook juister geweest als hij in het persbericht had gesproken over een collegebesluit. In de commissie had hij juist nog de nodige twijfels over de suggestie van Weemaes.

Geplaatst op:2005-03-11 21:30:02
Reactie plaatsen


 

Sociale recherche (12)

Vanavond stond op de agenda van de commissie Samenleving het voorstel om het samenwerkingsverband met de andere 2 gemeenten in Zeeuws-vlaanderen inzake de Sociale Recherche te vernieuwen. Eerder heb ik naar aanleiding van het jaarverslag van deze organisatie mijn bedenkingen al geplaatst. Ofschoon de opbrengst voor onze gemeente nihil is (kosten even hoog als de opbrengst) is het vanwege de preventieve werking goed om er mee door te gaan. In het verleden heeft de gemeente Sluis wel eens zonder gedaan, maar daar kwamen ze snel van terug.
Wel heb ik namens de PvdA-fractie een voorstel ingebracht om naast de verdeling op basis van inwoneraantal ook het aantal behandelde zaken mee te nemen in de verdeelsleutel. In het laatste jaarverslag kon je goed zien dat in onze gemeente relatief weinig kwesties worden behandeld.
Jammer genoeg kreeg ik niet de meerderheid van de commissie achter mijn voorstel. In de komende week zal ik een en ander nog wel eens uitwerken en aan de andere fracties toesturen. Mogelijk zien ze het voordeel dan ook.
Ook de voorwaarden om uit te treden zijn in onze ogen onredelijk. Met een opzegtermijn van 2 jaar en ook nog alle kosten voor de uittredende gemeente, zorgt er voor dat het de zoveelste molensteen aan onze nek is.
Ervaring leert dat eenmaal aangegane gemeenschappelijke regelingen onmogelijk kunnen worden opgezegd zonder voor torenhoge kosten te worden geplaatst.

Geplaatst op:2005-03-10 23:54:47
Reactie plaatsen


 

Orgaan-donor (11)

Onderstaande e-mail heb ik vanmiddag verzonden naar m'n gehele adresboek. Ik ben persoonlijk ook erg teleurgesteld dat de motie het niet heeft gehaald in de Tweede Kamer. En dat ook nog dankzij het tegenstemmen door een 5-tal PvdA-ers.

=======================

Gisteren werd in de 2e Kamer (opnieuw) gesproken over orgaandonatie.
Er zijn in Nederland te weinig donoren, waardoor mensen onnodig lang en soms te lang op transplantatie moeten wachten. Mensen die zelf wachtend zijn op een orgaan zijn zeer betrokken bij dit onderwerp.

Ook in onze omgeving kennen we mensen die bijvoorbeeld nierpatient zijn en die hopen ooit nog eens een nieuwe nier te krijgen. Die mensen hebben uiteraard enige schroom om zelf aandacht voor dit probleem te vragen.

Omdat heel veel mensen (60%) nooit gereageerd hebben op het donorformulier dat jaren geleden aan alle Nederlanders is toegestuurd breng ik, geinspireerd door een verhaal van iemand die ik ken, dit onder je aandacht.

De keuze is uiteraard zeer persoonlijk.

Toch vraag ik je om ook donor te worden. Het zal je lot maar wezen. Wie kan het niet overkomen?

Meld je a.u.b. aan bij het donorregister en bespreek het met je naasten.

Maar al te vaak komt het nu voor, dat de wens van een overledene niet bekend is en er dus uit onwetendheid voor de veilige weg wordt gekozen en geen organen voor transplantatie ter beschikking worden gesteld.

Je kunt heel veel informatie vinden op: www.donorregister.nl (http://www.donorregister.nl ) en daar kun je ook online registreren.

Voor wie het formulier eerst eens rustig wil bekijken heb ik een formulier (pdf formaat) als bijlage bij deze mail gedaan.

Bedankt voor je aandacht,

Met vriendelijke groeten,

Ron de Kort 

PS. Ik heb het naar iedereen in mijn adresboek gezonden. Ik hoop dat je het niet erg vindt en dit ook verder wilt sturen. Voel je niets voor registratie, even goede vrienden. Delete deze mail dan maar gewoon.

http://www.donorwijzer.nl/
 

Geplaatst op:2005-03-09 22:29:49
Reactie plaatsen


 

Voetbal prevaleert boven commissie Ruimte (10)

Vanavond laat ik de voetbalwedstrijd Chelsea - Barcelona eens prevaleren boven het bijwonen van de commissie Ruimte. Ook al ben ik geen lid van deze commissie, meestal was ik wel als belangstellende op de publieke tribune aanwezig. Vanavond neemt Rene van Domburg de honneurs waar in deze commissie als vervanger van Diana van Damme. Gezien Rene zijn gedrevenheid en kennis van zaken op dit gebied belooft het wel een leuke commissie te worden.
Maar goed, ik ga dus vanavond niet. Vanwege allerlei verplichtingen 's avonds is het al weer enige tijd geleden dat ik nog een voetbalwedstrijd op tv heb gevolgd. En vanavond belooft het spannend te worden.
Kan ik na de wedstrijd me ook nog even voorbereiden op de 2 commissies van morgen en overmorgen (Middelen en Samenleving) waar ik lid van ben. Daarover later meer.

Geplaatst op:2005-03-08 19:46:53
Reactie plaatsen


 

Verbrandingsoven op gemeentegrens!!! (9)

Ik schrok me rot een paar weken geleden toen ik in een regionale krant las dat onze zuiderburen bezig waren met de bouw van de grootste verbrandingsoven van Europa in Doel. Met in het achterhoofd de wetenschap dat dit soort apparaten altijd goed waren voor een stevige uitstoot van soms zware giften, heb ik hierover een aantal vragen gestuurd naar het college van B&W van Hulst.

Ook zijn de vragen doorgestuurd naar de PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Zeeland en de Tweede Kamer.


======================================

Geachte college,
Op vrijdag 18 februari jl. stond in BN/DeStem een bericht over de bouw van een grote afvalverwerkingscentrale in Doel, vlak bij de grens (zie onder). De bouw van de installatie is begin 2004 gestart en de eerste lijn van de installatie zal begin 2006 volledig operationeel zijn. Onze gemeente komt na het in bedrijf nemen ook "onder de rook te liggen van die verbrandingsinstallatie".

Hierover maak ik mij erg bezorgd en heb daarover dientengevolge de volgende vragen:

* Was het college op de hoogte van deze plannen anders dan onlangs via de media bekend werd?

* Zo nee, vind het college niet dat zij pro-actief in de vergunningsfase geinformeerd had dienen te worden door haar belgische collega's over de bouw van deze installatie zo dicht bij onze gemeente?

* Kan het college op de kortst mogelijke termijn contact opnemen met de vergunningverlener en het bedrijf om de nodige informatie aan zowel college, gemeenteraad en de inwoners van de gemeente Hulst te verstrekken?

* Ook zou de fractie van de PvdA het college willen verzoeken omtrent deze zaak contact op te nemen met de provincie Zeeland. Wellicht zou het goed zijn om extra meetpunten te gaan plaatsen in onze gemeente om mogelijke uitstoot van deze installatie te controleren.

Ron de Kort
Gemeenteraadsfractie PvdA Hulst

======================================================================

Doel krijgt grootste Vlaamse afvaloven

door Wout Bareman

DOEL - De Belgische afvalverwerkers Indaver en Sita bouwen aan de Waaslandhaven op de linker Scheldeoever bij Doel de grootste afvalverwerkingsinstallatie van Vlaanderen. De twee bedrijven hebben daarvoor een joint-venture gesloten, die gaat opereren onder de naam Sleco nv. Het gaat om een investering van 180 miljoen euro, waarmee 35 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecre�erd. De nieuwe installatie krijgt drie ovenlijnen met een totale capaciteit van 460.000 ton. De bouw is inmiddels in volle gang. Begin 2006 is de eerste fase van de verwerkingsinstallatie operationeel en twee jaar later wordt de topcapaciteit bereikt. De verwerking van hoogcalorisch afval en slib vindt plaats door toepassing van de zogenoemde wervelbedtechniek in een milieuvriendelijke verbrandingsoven. Daarbij wordt energie teruggewonnen.

Sluitstuk

Indaver en Sita beschouwen de ingebruikname van de nieuwe installatie als het sluitstuk van de afvalverwerking in Vlaanderen. Woordvoerder J. Artois, gisteren bij de presentatie van het project: ,,Vlaanderen wordt daarmee immers de eerste regio in de wereld waar niet langer onbehandeld huishoudelijk afval op stortplaatsen zal terechtkomen. De wervelbedtechnologie wordt ook algemeen beschouwd als de best beschikbare techniek voor zowel de verwerking van slib als voor hoogcalorisch afval.'' De installatie past in het verbod van de Vlaamse regering om nog langer onbehandeld huishoudelijk afval en bedrijfsafval te storten. Dat dateert al van het jaar 2000, maar omdat er tot nu toe vooral voor bedrijfsafval en slib uit waterzuiveringsinstallaties onvoldoende verwerkingscapaciteit was, moest steeds van de verbodsbepalingen worden afgeweken.

=====================================
Ook heb ik de vragen doorgestuurd naar de PvdA-collega's in de provinciale staten die dit ook daar zouden aankaarten. Ook Luuk Blom (PvdA Tweede kamerlid) heeft de informatie ontvangen.
 

Voor meer info over de verbrandingsoven zie www.indaver.be

Geplaatst op:2005-03-08 19:33:29
Reactie plaatsen


 

Erkenning (8)

Vandaag ervaren dat af en toe iemand een blijk van erkenning geven, een individu soms erg goed doet. Pas is bij mijn werkgever een nieuw "recognition-systeem" ingevoerd met 5 gradaties van erkenning. Gisteren heb ik aan 3 personen het laagste nivo van erkenning, een e-card, gegeven. Twee collega OR-leden en een plantleader. Ook hun supervisor wordt door dit systeem op de hoogte gebracht. Je ziet dat dit een positieve invloed heeft op deze personen.
Ik denk dat we elkaar meer positief moeten aanspreken op gedrag, dit heeft meer effect dan alleen accenten leggen op negatieve zaken.
Nu hebben we die systemen wel al een aantal jaren ingevoerd binnen ons bedrijf, maar vaak zie je nog de nadruk gelegd worden op negatieve zaken.
Terwijl in ons systeem toch wordt uitgegaan van 80% positief en 20% negatief. Schijnbaar zit het een beetje in de genen vande mens.
We moeten daar nodig nog aan leren.
 

Geplaatst op:2005-02-10 20:01:33
Reactie plaatsen


 

Stelling 20050208 Gekozen burgemeester (7)

Wat vindt u van een gekozen burgemeester? Moet die rechtstreeks gekozen worden door de burger of door de raad? Wilt u zich zelf kandidaat stellen of kent u een goede kandidaat in onze gemeente? Of moet alles maar bij het oude blijven?

Geplaatst op:2005-02-08 19:20:49
Reactie plaatsen


 

Dinsdag 8 februari 2005 (6)

Vandaag een plenaire vergadering van de ondernemingsraad van Dow met bezoek van de voorzitter van de Dow gepensioneerden die kwam pleiten voor een grotere vertegenwoordiging in het bestuur van het pensioenfonds. Ook weer gediscussieerd over de huidige vakantierechten die net zoals bij de meeste bedrijven niet voldoen aan nieuwe europese wetgeving. Extra vakantiedagen op basis van leeftijd is verboden sinds 1 juni 2004. Voor meer details over deze wetgeving waarvan vele OR-en en ook vakbondsbestuurders nog weinig weten, zie: www.cgb.nl
Ook nog discussie over de mogelijkheden om het huidige pensioen in stand te houden. Vanwege fiscale maatregelen, die ingaan per 1-6-2006, staat de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar behoorlijk onder druk vanwege de meerkosten bij handhaving van die leeftijd.
Ook vandaag nog een drietal Dow-collega's een electronische waardering gegeven.
Vanavond wat ontspannen door het lezen van een stapeltje opiniebladen en het Financieel Dagblad.
 

Geplaatst op:2005-02-08 19:13:59
Reactie plaatsen


 

Maandag 7 februari 2005 (5)

Vanuit m'n bestuursfunctie bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) heb ik me vanavond verder bezig gehouden met het opstellen van verweerschriften. Alle medewerkers van het AMW moeten ingedeeld worden in het nieuwe functieloongebouw. Een aantal medewerkers zijn het niet eens met die indeling en hebben bezwaar aangetekend bij de Regionale Bezwaren Commissie (RBC). Morgen moeten de verweerschriften van het bestuur worden ingeleverd. Vanavond de puntjes op de i en naar de rest van het bestuur zenden.
Zaterdag 12/2 a.s. gaan we met 150 leden van de personeelsvereniging van Dow naar de Lion King in het Circustheater te Scheveningen. Vanavond de laatste zaken geregeld t.a.v. de bussen en de kaartjes verdeeld. Het zal m'n laatste activiteit zijn voor de personeelsvereniging. Na 7 jaar intensief daar mee bezig te zijn geweest is het nu aan een ander om het stokje over te nemen. In die 7 jaar wel prachtige dingen gedaan en meegemaakt. Een ervaring die ik niet graag had gemist.

Geplaatst op:2005-02-07 21:01:03
Reactie plaatsen